Tre frågor.

2017-07-11 16:00
Kristina Wicksell. Bild: Jenny Staaf
Kristina Wicksell.

Protesten mot NMR - en hög med hundratals begagnade skor

Kristina Wicksell, pressansvarig på Make Equal, om deras konstinstallation ”och jag protesterade” som bestod av en hög av hundratals begagnade skor. Verket visades under Almedalsveckan i en protest mot att Nordiska motståndsrörelsen fick hyra plats under veckan.

Hur kom ni på att ni skulle göra den här konstinstallationen?

– Vi ville göra något på plats för att nå de som var i Almedalen som inte tänkte protestera eller göra något åt att nazisterna var där. Vi ville göra något för att få folk att förstå konsekvenserna av att inte protestera eller stoppa utvecklingen i tid. Martin Niemöllers dikt ”Först kom de…” är väldigt stark, den väcker känslor och människor känner till den. Installation­en med dikten och skorna skapar en känsla av att vi inte kan låta det gå så här långt den här gången också.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vad har ni fått för respons?

– Det har varit väldigt stor och framförallt positiv respons. Många tyckte att det var starkt och bra. Folk som kom dit och såg installationen tänkte till. Men det vi hade önskat ytterligare var att få till ett samtal om en lagstiftning. Vi måste få bort den här militanta formen av nazistisk organisering. Det går att göra det men ingen vågar ta ställning. Det finns en naiv tanke att det ska lösa sig. Men just att låta dem ta plats i Almedalen var ett bevis på att det inte räcker.

Hur går ni vidare?

– Dels håller vi på att arrangera sådana här konstinstallationer på flera andra platser i Sverige. Eller vi uppmanar snarare andra att ta efter. Det är väldigt många människor och olika gräsrotsrörelser som vill göra och som gör installationen på sin ort och vi hjälper till med det vi kan. Nu hoppas vi att den lever vidare i Sverige på andra sätt. Vi kommer även på alla sätt vi kan att försöka driva vidare frågor till politiker för att få till en lagstiftning. Vi hoppas att de som skrev under debattartikeln tillsammans med oss i samband med vår installation driver frågan vidare på sina håll, så att det blir en folkrörelse.