Kultur & Nöje.

2021-10-16 16:30
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Nytt mästerverk från Sally Rooney

Här är 3 aktuella kulturtips från Clara Lee Lundberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Smäktande stråkar och spoken word

Poesi

Poeten Nachla Libre, kompositören Jonas Nydesjö och Sveriges Radios Symfoniorkester har tillsammans skapat konsertföreställningen ”Poetic (R) Evolution” som spelas mellan den 27–30 oktober på Berwaldhallen i Stockholm. I föreställningen, som är ett samarbete med Unga Klara och riktar sig till högstadie- och gymnasieungdomar, blandas klassisk musik, spoken word, och RnB, och på scenen står stjärnor som sångerskan Mona Masrour, och rapparen Robin Nazari. Konstnären och poeten Nachla Libre debuterade 2020 med den kritikerrosade boken ”Tiden har sett allt” på Norstedts förlag, och när hon nu debuterar som regissör av ”Poetic (R) Evolution” tyder allt på att det kommer bli magiskt.

Queen av relationskildringar

Bok

Irländska Sally Rooney debuterade som 26-åring med romanen ”Samtal med vänner” 2017, och har sedan gått från klarhet till klarhet. Hennes näst senaste bok ”Normala människor” (2018) hyllades av kritiker, och när den sedan gjordes till en lika hyllad tv-serie upptäcktes Rooney av ytterligare tusentals läsare.

I dagarna släpptes hennes nya roman ”Vackra värld, var är du” (Albert Bonniers Förlag) där hon återigen utforskar unga människors vänskaps- och kärleksrelationer med klass, sex och sociala medier som fond. Ett nytt mästerverk från författaren som kallats för ”Salinger för Snapchatgenerationen”.

Flerspråkigt gung

Musik

Svensk-sudanesiska musikern Ebo Krdum har seglat upp på den svenska musikhimlen som en lysande stjärna och trollbundit såväl kritiker som publik med sin svängiga, melodiska, hypnotiska blandning av afrobeat, blues och skandinavisk folkmusik på åtta olika språk. Tillsammans med sitt kompband Genuine Mezziga vann han priset som årets nykomling på Folk & Världsmusikgalan 2020 och nu släpper han albumet ”Diversity”.

Finns på de flesta streamingtjänster för musik.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.