Sexspalt.

2017-07-12 18:00

Jag hör min son ha sex - vad ska jag göra?

”Ska jag säga till och hur gör jag det utan att vi båda dör av skam?” Sexolog Karina Bäckström svarar.

Fråga: Jag har tonårsbarn som fortfarande bor hemma hos mig. Vi bor inte så stort och det är rätt så lyhört. Min äldste har en flickvän och jag förstår ju så klart att de är sexuellt aktiva. Dilemmat för mig i detta är att jag hör dem när de har sex. Jag tror inte att de riktigt inser hur väl det hörs genom väggarna. Jag har ju i sak inte något emot att de har sex med varandra eller att det sker hemma hos mig. Men jag tycker att det är besvärande att höra det.

De har dessutom sex i badrummet ibland och där är det ännu mer lyhört. Dessutom blockerar de hushållets enda toalett när de är där inne. Hur hanterar man en sådan här sak? Ska jag säga till och hur gör jag det utan att vi båda dör av skam? Ska jag prata med dem båda eller bara min son? Vi brukar inte prata om sex precis. Jag tror inte de menar att vara respektlösa men det känns kymigt för mig och jag känner att jag blir alltmer irriterad och störd av detta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svar: Det är inte lätt att dela hushåll när ens barn börjar bli mer och mer vuxna. Å ena sidan måste man som förälder respektera att ens barn har ett eget liv och där är sexualiteten är en naturlig del. Men å andra sidan behöver ni hitta ett sätt att leva ihop så att det känns bekvämt för alla.

Jag tror inte heller att de menar att vara respektlösa och de vill sannolikt inte att ni andra i familjen ska höra när de har sex. Jag tänker att det absolut är rimligt att prata med ditt barn om detta eftersom du känner dig mer och mer irriterad. Så länge du inte säger något så kan de heller inte veta att du tycker det är jobbigt.

Spontant tycker jag att du ska prata med ditt barn utan att flickvännen är med. Brukar ni inte prata med varandra om saker som rör sex kan det vara smidigare att ta det mellan er två än att flickvännen också ska sitta med. Du behöver kanske inte göra en så stor sak av det utan mer nämna att det är helt okej att de har sex hemma hos er men att de gärna får tänka på att det är lyhört.

Du behöver också vara tydlig med hur du vill ha det med badrummet. Förhoppningsvis kan ni komma överens om att de inte ska vara där inne och ha sex. I alla fall inte när andra i familjen är hemma och kan behöva in där.

Det är inte ovanligt att det känns svårt att ta upp sådana här saker, speciellt inte om man tidigare inte haft samtal om sexualitet. Men eftersom du retar dig på hur de beter sig är det bättre att ta tjuren vid hornen och ta ett snack om det.