Kommentar.

2017-03-10 18:00

Inte en kvinna i Vasaloppets spår!

Det tog hus i helvete: "SVT styrs av en feministisk/kommunistisk/islamistisk konspiration."

Den 6 april 1938 är det många morgontrötta radiolyssnare som sätter kaffet i vrångstrupen. Det är nämligen för första gången en kvinna som läser upp nyheterna! Något så dumt har man väl aldrig hört, och Radiotjänsts telefonväxel blir fullkomligen nerringd när arga lyssnare vill uttrycka sitt missnöje med detta vanvettiga tilltag. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


"Är det Radiotjänst? Är det chefen? Det har kommit kvinnoröster på dagsnyheterna! Jag vill inte höra sånt! Då säger jag upp licensen!"

"Har ni ett fruntimmer som läser upp nyheterna, har ni ingen herre som kan göra det?!"

"Kan ni tala om för chefen att ni måste kapa den här människan som talar i radio – det var något förfärligt. Det passar sig inte att en kvinna talar om krig och så vidare. Det är ohyggligt att lyssna på det här. Vi är en massa här som inte vill höra det där!"

"Ohyggligt, förfärligt och det passar sig inte." Lol! Tänker vi. Vi har kommit långt sedan dess. Det är inte 1938 utan faktiskt 2017 och nuförtiden blir vi inte arga över en kvinna som gör något bara män gjort tidigare!

Dags för Vasaloppet. I flera år har programledaren Rickard Olsson haft rollen att för SVT:s räkning rapportera från spåret som "åkande reporter".  Inte i år, dock – man byter ju alltid ut programledare, panelmedlemmar och så vidare, helt enkelt för att man vill förnya formen på programmen. Inget konstigt med det! Men Olsson tycker att det är något konstigt med det, och ger luft åt sina sårade känslor på bästa dramaqueen-manér på Twitter: "Jag är lika förvånad/ledsen, själv" och "Repet drogs tight i år, runt strupen faktiskt! Å allt vore ok om man fick veta VARFÖR." Kvällstidningarna sniffar upp löppotential och publicerar texter med konspiratoriska snyftrubriker om "petningar" och "persona non grata". 

Den som fått jobbet som "åkande reporter" är Brita Zackari. Hon är programledare, träningsbloggare och manusförfattare, och hon har självklart fått jobbet för att hon är kompetent, personlig och rolig. För många var hennes medverkan också en succé, kanske framför allt för alla de unga tjejer som berättat att de inspirerats till att kanske våga sig på att åka Vasaloppet själva. 

Om vi kanske bara hade kunnat stanna där... men nej. Nu får ni gissa vad som hände!

1. Det tog hus i helvete: "SVT styrs av en feministisk konspiration."

2. Det tog hus i helvete: "SVT styrs av en feministisk/kommunistisk/islamistisk konspiration."

Svar: båda är rätt! 

Zackari konstaterade nämligen vid ett tillfälle under sändningen att det "är väldigt mycket vita män här". Japp. Det behövdes inte mer än faktumet att Zackari är kvinna samt den lilla meningen för att trollen skulle kravla upp ur sina hålor, gasta om omvänd rasism och omvänd sexism, publicera rasande artiklar i Trolltider, samt att spamma ner hela SVT Sport och Zackaris egen FB-sida med hotfullt och bisarrt gormande om vänsterfeminister, muslimer och "efter valet 2018 finns inte SVT längre". 

Sa jag att vi hade kommit långt från året 1938? Jag tar tillbaka.

Plus & Minus

Plus: Homeland är spännande igen.

Minus: Att trailern för fjärde säsongen av Skam aldrig kommer.