Sexspalt.

2017-03-15 18:00

Hur hanterar jag att min partner är mer erfaren?

”Hen har testat saker som jag kan känna mig avundsjuk på men även saker som jag inte ens skulle kunna tänka mig.”

Fråga: Jag är 32 år och gift med en fantastisk person. Jag borde vara nöjd men det är en sak som stör mig.

Min partner har haft mycket mer ”spännande” sex än vad jag har haft. Jag har haft tre sexpartners i mitt liv och min partner har haft betydligt fler.

Hen har testat saker som jag kan känna mig avundsjuk på men även saker som jag inte ens skulle kunna tänka mig. Jag känner att detta blir ett större och större problem för mig. Jag vill inte säga något, jag skäms ju för det här. Jag vet att jag inte borde bry mig och jag vill ju inte var en sådan som jämför mig. Men det gör jag, och jag kan inte släppa dessa tankar.

Hen frågar ofta vad det är som är fel och jag kan bara inte berätta vad jag tänker på. Jag vill ju inte att hen ska känna sig skuldbelagd, och jag skäms över att vara så ”småaktig” att jag bryr mig om sådana saker.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Svar: Oavsett om det gäller sex eller andra saker som spännande resor, jobb eller andra erfarenheter som man själv inte har, så är jag säker på att många känner igen sig i dina tankar. Jag läser att du skuldbelägger dig över hur du tänker och känner, och min uppfattning är att det är det egentliga problemet, snarare än dina känslor i sig.  Vi kan inte alltid styra det som kommer till oss vare sig det gäller tankar eller känslor. Paradoxalt nog fungerar det ofta så att ju mer vi vill bli av med en känsla eller en tanke desto oftare kommer den.

Att känna sig avundsjuk, eller någon annan icke-önskvärd känsla, är inte ett problem i sig utan det är vad vi gör med våra känslor som är viktigt. Problematiska beteenden kan vara att man frågar sin partner om detaljer eller skuldbelägger. Men det är också problematiskt att prata om det gång på gång eller tänka på det en stor del av tiden. Då har det gått över till ett ältande som bara gör att man mår sämre och sämre.

Ältande känns som en problemlösningsstrategi men håller bara ångesten och de negativa känslorna och tankarna vid liv. Kan du låta tankarna finnas där, utan att analysera varför, vad de säger om dig, hur dumt det är att de kommer, så blir de inte lika påträngande. Skulle du komma till en acceptans av att dessa tankar kommer utan att agera på dem och utan att skuld-belägga dig  själv har du kommit en bra bit på vägen.

Det finns ett spår på Youtube som kan vara väldigt hjälpsamt om du vill träna acceptans. Det är publicerat av mindfulkbt.se och heter ”Acceptans av tankar och känslor”.