Kultur & Nöje.

2017-06-19 17:15
 • Éva Mag från utställningen Sculpture Motion på Wanås konsthall Foto: Mattias Givell
  Éva Mag från utställningen Sculpture Motion på Wanås konsthall
 • Jumana Emil Abboud. Hästen, ­Fågeln, Trädet och Stenen. Från utställningen på Bildmuseet i Umeå.
  Jumana Emil Abboud. Hästen, ­Fågeln, Trädet och Stenen. Från utställningen på Bildmuseet i Umeå.
 • Sara Cwynar, Tracy (Grid 1), 2017. Utställningen Subjektiv på Malmö konsthall Foto: Sara Cwynar
  Sara Cwynar, Tracy (Grid 1), 2017. Utställningen Subjektiv på Malmö konsthall
 • Marie-Louise Ekman på Moderna Museet, Stockholm. Bild: Moderna museet
  Marie-Louise Ekman på Moderna Museet, Stockholm. 

8 x konstskatter du kan se i sommar

Experimentell performance i Skåne, jättelika ­textilinstallationer i Borås, queert regemente på Gotland, lite Rembrandt i Göteborg och mycket Marie-Louise Ekman i Stockholm. Konstsommaren i Sverige ser ljus ut! Sanna Svanberg guidar dig till konstskatterna på semestern.

Bildmuseet, Umeå

Jumana Emil Abboud: Hästen, ­Fågeln, Trädet och Stenen

Roger Metto: Kryosfär

20 maj–17 september

Jumana Emil Abboud växte upp i Kanada, men bor och arbetar nu i Jerusalem där hon har sökt upp platser från den muntliga kulturens sagor och myter. Jumana Emil Abboud har ställt ut på de stora biennalerna, men det här är hennes första separat­utställning i Skandinavien. Hennes magiska teckningar är väl värda ett besök norröver, likaså Roger Mettos målningar av vildmarksmiljöer och drömda geografier.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Wanås konsthall

SculptureMotion

7 maj–5 november

Wanås består av ett slott, ett ekologiskt jordbruk, en konsthall, en magnifik skulpturpark med en permanent samling på över 50 verk. Rörelse är temat när Wanås Konst öppnar sin senaste grupputställning som är späckad med performance, video, skulptur och mycket mer. En av världens främsta koreografer, William Forsythe, visar för första gången koreografiska objekt i Sverige. Missa heller inte Éva Mags kroppslika, och enormt tunga, skulpturer gjorda av lera och tyg.

Moderna Museet, Stockholm

Marie-Louise Ekman

17 juni–17 september

Denna stora separatutställning med Marie-Louise Ekman blir sommarens måste! Jag hoppas på att få tillgång till allt: måleriet, skulpturerna, teckningarna, filmerna och teatern. Det är säreget, lite galet, enormt färgstarkt och högljutt. Min absoluta favorit är kortfilmen ”Mamma, pappa, barn” från 1977.

Malmö konsthall

Subjektiv

3 juni–10 september

Den norska fototidskriften Objektiv tolkar det politiska läget i en ny internationell grupp­utställning med foto­grafi, video och kollage. Namnbytet till Subjektiv antyder ett mer individualiserat samhälle och hur det påverkar demokratins fundament. Ingår i Malmös fotobiennal som slutar 18 juni.

Göteborgs konstmuseum

Någon sorts kunskap – nya verk i samlingen

Konstmuseet utökar sin samling med spännande samtida verk – från storskaliga videoinstallationer till småskalig keramik. I utställningen presenteras verk av bland andra Vanessa Baird, Jonas Dahlberg, Klas Eriksson, Charlotte Gyllenhammar, Hannaleena Heiska och Clay Ketter. Passa också på att se Rembrandts välkända och unika målning ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” från 1661!

Textilmuseet, Borås

Faig Ahmed: Ekvation

6 maj–24 september

Den internationellt etablerade azerbajdzjanske konstnären Faig Ahmed har representerat sitt land på Venedigbiennalen två gånger. Ahmed utforskar mönster och symboler i orientaliska mattor och formar om dem till nya berättelser. Nu ställs hans fantastiska installationsverk ut på Textilmuseet i Borås.

Kalmar konstmuseum

Djupt minne

5 april–27 augusti

Titeln på utställningen är en skulptur som kom som ett rått stenblock från Zimbabwe till Syd­afrika. Konstnären Sam Matambo inledde sin karriär som gruvarbetare genom att gå som lärling till skulptörer i gruvdistrikten. Matambo kom att bemästra en av världens hårdaste stenarter, springstone. I Kalmar konstmuseum ingår han i den grupp konstnärer från den afrikanska kontinenten som tagit sig an temat kring ”djupt minne”.

Gotlands konstmuseum

P18/Q-Queerkompaniet

17 juni–8 oktober

Konstnären Maria Norrmans utställning har sin utgångspunkt i en vandringssägen om att det ska ha funnits ett regemente för homosexuella på Gotland. Genom video och fotografier använder hon militära metaforer för att gestalta hbtqia-personers rätt att vara den de är.