Krönika. Kristin McMillen.

2017-06-13 14:44
Till Höger: Justin Bieber uppträder på One Love Manchester tribute-konserten i Manchester. Bild: Ap
Till Höger: Justin Bieber uppträder på One Love Manchester tribute-konserten i Manchester.

Vi borde jubla över nyheten om Biebers långkalsong

Tänk på vad Snoop Dogg, Bill Murray och Axl Rose gjort i Sverige. I jämförelse är rapporterna om Justin Biebers Boden-besök en riktig gudagåva, skriver Kristin McMillen.

De senaste åren har vi vant oss vid rubriker om Justin Biebers nya flickvänner, att han skällt ut sina fans under konserter och vandaliserat sina grannars hus med ägg. Vad vi däremot inte vant oss vid är nyheter om att världsstjärnan just landat på Luleå flygplats med privatjet, med siktet inställt mot vildmarksliv i Boden med hela sin stab.

Precis detta hände i helgen.

Bieber hade rivit av en konsert i Norge och skulle vidare till Stockholm och festivalen Summerburst. Men istället för att flyga direkt till huvudstaden valde han att shoppa loss på friluftsutrustning för 90 000 kronor, flyga till Luleå och övernatta på Treehotel utanför Boden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Justin Bieber kramar fans i skogen”, ”Glödheta uppgifter: Justin Bieber i länet”. Det oväntade stjärnbesöket genererade förstås en mängd artiklar i både lokaltidningar och kvällspress, och...utlöste därpå en jämmerkör som sedan dess ljudit – ursäkta norrländskan - nåt så djävulskt enerverande.

”Vi. Blir. Inte. Imponerade. Okej?” gnölade en krönikör på tidningen Norrländska socialdemokraten. ”Vem fan bryr sig? Är det nyheter?” skrev en annan gnällspik på Facebook.

I allmänhet handlade klagomålen om att medier överhuvudtaget skrev nyhetsartiklar om besöket. Och i synnerhet förfasades det över de detaljerade rapporterna om exakt vilka friluftsprylar Justin Bieber köpt inför besök i Norrbotten. (Bland annat ska han har köpt sovsäckar, mössor, ficklampor och kokkärl – och långkalsonger.)

Låt mig nu förklara några saker för er gnällpipor:

1. Det är klart att det ska rapporteras när en av världens absolut största popstjärnor kommer till Sverige.

2. Att nedvärdera den yngre generationens idoler som ”ickenyheter” luktar sunkig gampungs-mentalitet.

3. Tonårsidolen kunde ha gjort så oändligt mycket värre saker än att köpa värmeplagg till sina ben och berömda bratwurst.

Ta bara några andra kändisars sverigebesök som exempel:

Justin Bieber kunde till exempel ha gjort som Bill Murray, skådespelaren som 2007 snodde en golfbil mitt i natten och körde runt rattfull på Stureplan. Han kunde också, som Snoop Dogg 2015, skrikit ”Fuck you” till polisen efter att de tagit hans narkotika, och därpå bestämt sig för att bojkotta Sverige all framtid.

Eller så kunde han ha dömts till skadestånd efter att ha bitit en ordningsvakt, något som rockstjärnan Axl Rose arresterades för 2006.

I jämförelse med detta våldsamma och redlösa rumlande är Biebers hajk och köp av långkalsong ett under av präktighet. En riktig gudagåva till Sveriges alla föräldrar som länge hoppats att deras barn ska intressera sig för karaktärsdanande utomhusaktiviteter samt lära sig ”klä sig efter väder”.

Så sluta gnälla, börja jubla över Justin Biebers besök i Boden. Hellre värma sin celebra salami i den kalla Norrbottens-natten än att tugga på på nån krogvakt vid Stureplan.