Krönika. Kawa Zolfagary.

2017-06-12 17:50

Sverigedemokraterna är ett gäng broilers

Sverigedemokraterna som ständigt anklagar sina motståndare för att vara verklighetsfrånvända och inte veta hur ”vanligt folk” har det, är ett gäng broilers.

Det finns en röd tråd som löper genom hela Europas högerpopulistiska rörelse, en som format hela vår inhemska nationalistiska höger. Det är berättelsen om att de är utmanare till det rådande etablissemanget.

Underdogs som säger det ingen annan vågar, som tvingar upp obekväma sanningar på agendan och är beredda att betala priset för det. De är precis som du, en hederlig knegare med skit under naglarna, som sticker ut hakan i ett klimat där du ska sitta ner och hålla käften. Att det är en ren och skär lögn och snarare motsatsen, det håller vi tyst om.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jimmie Åkesson tjänar över en miljon kronor per år. Han är en högutbildad akademiker som knappt har någon arbetslivserfarenhet, den lilla erfarenhet han har kommer från att ha arbetat som webbdesigner på en firma han startade tillsammans med partikamraten Björn Söder.

Bland övriga toppen inom Sverigedemokraterna ser det ungefär likadant ut, höga löner, tunga utbildningar och en fin frack i garderoben. Det skulle vara skratt­retande om det inte vore så tragiskt, att Sverigedemokraterna som ständigt anklagar sina motståndare för att vara verklighetsfrånvända och inte veta hur ”vanligt folk” har det, är ett gäng broilers.

Nåja, det gör inget om man för den retoriken ifall man backar upp den med vettig politik. Tyvärr faller såklart Sverigedemokraterna på den punkten också.

De vill att privata företag fortsatt ska få suga ut pengar ur den gemensamma välfärden, fastän vanligt folk vill precis det motsatta. De vill sänka skatten för landets absolut rikaste, kanske för att de själva faller inom den kategorin. De tycker att vår kultur ska styras och bestämmas över av politiker, samtidigt som de gormar högt om åsiktskorridorer och maktfullkomlighet.

Jag har en ibland kontroversiell övertygelse, jag tror att vem som helst kan företräda vad som helst. Du kan vara man och ta kampen mot diskriminering av kvinnor, ateist som vill få ett slut på antisemitism eller kurd som vill få Sverige att blomstra.

Likväl tror jag att någon som är högutbildad överklass och som arbetat inom politiken hela livet fortfarande kan göra gott. Det är inte den biten som stör mig, det är lögnerna och påståendet att man på något sätt skulle vara som vilka som helst.

Vanligt folk tjänar inte över en miljon om året, vanligt folk har inte arbetat inom politiken hela livet.

Framför allt hittar inte vanligt folk på att de utmanar etablissemanget, när de bär skräddar­sydda kostymer i samma färg och material som det etablissemang som redan ­existerar.

Kawa Zolfagary
Kawa Zolfagary 

Debattör, pressekreterare för Kommunal och författare till Vita kränkta män. Var fjärde vecka skriver han krönikor i Dagens ETC.