Krönika. Ida Kjellin.

2017-02-10 18:00

Sluta skryta om hur lite ni betalar tv-licensen

Ack, så romantiskt. Snart kommer Hollywood och gör en film om de nobla tv-licens-hatarna. Som vågade stå upp mot överheten! Inte ett öga torrt på Oscarsgalan!

Såg på Twitter: "För oss i högern är det civilt motstånd att inte betala tv-licensen!" Alltså... jag kan inte ens bestämma mig: är det dumt eller bara mycket, mycket sorgligt? Är det alltså där man väljer att ta fajten?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0Av alla saker i världen man känner att här, här måste vi medborgare stå upp, här måste jag för mitt eget samvetes skull göra motstånd, för mina medmänniskor, för en bättre värld. Absolut! Att dissa tv-licensen, visst är den där uppe med Gandhis ickevåldsmotstånd mot det brittiska imperiet, Rosa Parks vägran att lämna bussätet för vita, eller med Martin Luther Kings kamp för de svartas medborgerliga rättigheter i USA?

Ack, så romantiskt. Snart kommer Hollywood och gör en film om de nobla tv-licens-hatarna. Som vågade stå upp mot överheten! Inte ett öga torrt på Oscarsgalan!

För ett år sedan skrev jag en krönika i den här tidningen om det alltid så populära "nej nu j-vlar säger jag upp tv-licensen"-rasandet, men trots att jag sa till så tydligt då verkar oerhört märkligt nog inte hela svenska folket ha tagit åt sig vissa grundläggande fakta, så vi kör det ett varv till!

Nej, SVT finansieras inte med skattepengar, utan med licenspengar.

Nej, SVT är inte ”staten” eller ägs av staten.

Nej, det finns inte en kommunistisk/feministisk agenda som bestämmer hur programmen ska se ut på SVT och SR. 

Nej, SVT söker inte aktivt efter miljöpartister från Södermalm i Stockholm att anställa.

Men vi lever ju i Trumpna tider där Muf föreslår att man ska lägga ner bland annat Kungliga biblioteket och Moderna museet och det är ju mycket prat just nu om att SD:s nya kärnfrågor kommer vara kultur och medier. Så vem vet, om den oheliga Alliansen vinner valet med hjälp av Saurondemokraterna så kanske de lägger ner public service, det vill säga SVT, SR och UR. Har alla ni som skryter om hur lite ni betalar tv-licensen (ni som fattat det är licens och inte skatt vill säga) förstått vad det skulle innebära?

Barnprogram? Finns inga pengar i det. Glöm Bolibompa, julkalendern och sommarlovsmorgon och säg hej till dåligt dubbat skriktecknat med 80 000 avbrott för sockerflingsreklam. 

Glöm allt annat som det inte finns pengar i, för den delen. Syntolkning, teater, dansföreställningar eller nyheter på samiska eller finska. Vem bryr sig, liksom? Kortfilmer – bleurgh. Dokumentärer – who cares, om det inte är Fråga Olle-dokumentärer som handlar om sniffa-på-använda-strumpbyxor-fetischer. 

UR kommer självklart ryka direkt och med dem pedagogiska program om mobbning, källkritik eller geografi till barn, ungdomar och vuxna. De kan väl slå upp på Avpixlat om de undrar något. Hej då till P1 – hej skränmorgonradio med krystad familjaritet. Någon kanske saknar Sommarpratarna, men å andra sidan slipper folk sura och polisanmäla för att Ebba Grön spelas eller att pratarna inte är perfekt utspridda över hela landet. P2, eh, gamlingarna som lyssnar på det dör ändå snart. P3... du menar PK? Bort direkt. 

Man ska ha åsikter om, och kritisera, public service! Men konstigt nog verkar de som stolt berättar att de inte ger ett korvöre till Rånartjänst (jättefyndig ordvits på Radiotjänst, tipstack till vitspellarna på Flashback) ha mest åsikter också.

Men visst, vi kan ju prova några år utan public service. Kom tillbaka när du tröttnat på skriktecknat och strumpbyxsniffardokumentärer.

Plus & Minus

Plus: Melissa MacCarthy som Sean Spicer i Saturday Night Live.

Minus: Klarar inte av serien Taboos kött och smuts och snusk. Eller Tom Hardys överspel, för den delen.

Ida Kjellin
Ida Kjellin 

Tv-krönikör i Dagens ETC. Carpar fler tv-serier än diem, enligt egen utsago.

Till vardags manusförfattare som framför allt skriver för barn och ungdom. Twittrar som @idakjellin.