Krönika. Kristin McMillen.

2017-07-13 18:00

Så säger vi snipp snapp slut på orgasm-inkompetensen

Nu finns en seriös och pedagogisk tjänst som lär ut konkreta njutnings-tekniker. In med den i skolorna!

Jag kan inte minnas att sexualundervisningen i min grundskola tog upp onani överhuvudtaget. Det var anatomi, blygdläppar, äggledare hit och dit. Menscykel, könssjukdomar och säkert något om det äckliga ordet ”sekret”.

Men när det kom till njutning och vad som rent konkret kunde vara skönt att göra med de där kroppsdelarna ”där nere” var det aldrig någon som lärde ut. Varför i hela fitt-friden då? Det har jag frågat mig många gånger i efterhand.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Varför behandlade sexualundervisningen ämnet kvinnliga orgasmer som om det över huvud taget inte fanns något att berätta, inte ens generellt? Varför denna rentav pinsamma beröringsskräck?

I allt luddigt tal om att ”det är olika för alla” hyschades ju all gemensam kompetens fullkomligt ner. Insikter från generationer av kvinnor före mig vars fingerpillande kunde ha hjälpt till och väglett.

Så dumt, så sorgligt och onödigt.

I stället blev onanitekniker och orgasmknep något mystiskt och hemligt. Något som kanske, möjligen kom till en via modiga kompisars förtroliga tips. Eller i värsta fall: inte alls.

Experimentera på egen hand, visst. Men var det inte killens njutning man skulle fokusera på? Att vara tillräckligt sexig för att få honom att komma? Så verkade det, tyckte i alla fall jag. Och de knep jag trots allt lyckades läsa mig till kändes alltid så abstrakta. Alltså tog det alldeles för lång tid innan jag kom på vad som var skönt för mig själv. Och ännu längre innan jag kunde beskriva det för mina sexpartners.

Ett problem jag såklart är långt ifrån ensam om att ha haft.

I veckan nåddes jag i mina sociala flöden dock av ett klipp som fick mig att hurra av glädje. Här hyllar skådespelaren Emma Watson en slags sexuell vetenskapstjänst som hon själv använder sig av. Sajten heter OMGyes och beskrivs som ”ett interaktivt pedagogiskt verktyg för sexuella tekniker”. Kort sagt: Det är en seriös tjänst som lär ut knep för att ge kvinnor njutning.

I intervjuer med 2 000 kvinnor har forskarna bakom sajten frågat om konkreta tekniker för att få bättre orgasmer – och därpå sammanställt kunskapen i pedagogiska videor och interaktiva instruktionsklipp. Här får användaren själv testa på skärmen för att få till rytm och rörelser som funkat för hundratals andra.

”Det är en dyr tjänst, men den är värd det. Jag önskar att den hade funnits längre”, säger Emma Watson i intervjun.

Jag kan inte annat än hålla med. Och om just den här tjänsten nu kostar för mycket för gememe hen (en engångskostnad på 275 kronor) – varför inte köpa in den som undervisningsmaterial i skolorna?

För den här kunskapen ska inte gömmas undan, inte viskas om eller ”glömmas bort” i ren feghet av skolorna. Den ska fram i ljuset och bli allmän kännedom för både kvinnor och män. Snipp snapp slut på orgasm-inkompetensen.

Det finns kvinnor som vet precis. Låt dem visa.