Krönika. Katarina Mazetti.

2021-06-16 18:15
Puffetikett
Dagens ETC

Nyamko Sabuni – en pomehuahua?

När alla partier erbjuder motsägelsefulla, vaga politiska linjer – vem ska jag rösta på?

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Inför nästa val tycks vi väljare få samma problem som Svenska Kennelklubben. Det finns inga (eller få) tydliga alternativ längre, lika lite som det finns tydliga hundraser. Vi möter inte längre taxar, schäfrar eller pudlar på gatorna – det är mest labradoodles, cockerpoos. I går träffade jag en pomehuahua (pomeranian + chihuahua). Han var gullig men jag blir så trött.

När alla partier erbjuder motsägelsefulla, vaga politiska linjer – vem ska jag rösta på? Är det meningen att när Sabuni DELS vill ha färre bidragstagare och DELS mer rutavdrag och bidrag till småföretagare som jag själv som väljare ska gissa om det är chihuahuan eller pomehuahuan som gäller? För att inte tala om alla andra självmotsägande utspel från övriga partier? Fram för klara och tydliga besked! Fler taxar i politiken, om ni förstår vad jag menar. Och dessa taxar kan bara gå i en riktning, om vi vill överleva som art.

Det är 50 grader varmt i norra Indien, 23 hektar av vår matjord försvinner i minuten, Bolsonaro bränner regnskogen och Preem… Ja, välj själv bland rapporterna. Att bara prata om detta känns som att dra en vattenpistol mot en rasande skogsbrand.

Det är väl därför vi lutar oss mot vår närmast vidskepliga tilltro till politikerna. Varför gör de ingenting? Sätt igång! Torsken dör ut i Östersjön, permafrosten tinar och släpper ut växthusgaser…

Där någonstans ramlade jag ur tevesoffan och slog mig i knät och greps av raseri. Bilder flimrade för min inre syn och jag vill plötsligt dra skarpt och göra något. Något kännbart, en hel symfoni av spektakulära kampåtgärder:

1. Förbjud medierapportering om sport. Hur kan det över huvud taget vara tillåtet att proppa medierna fulla med blockerande nonsensinformation? Flera sidor i varje tidning, flera timmar om dagen, i varje radio- och tevekanal med fakta om vem som springer fortast och hoppar längst eller spelar match. Låt detta sportutrymme ersättas av info om vad som verkligen händer i vårt habitat, visa oss att pistolen är riktad mot vår panna. Vi får försöka stå ut med klimatångest och relaterade depressioner. Bli ett klimatdeprimerat före detta fotbollsfan med öppna ögon, eller en myra i stacken som i alla fall försöker dra det där tunga tallbarret.

2. Håll ”klimatsamling” varje morgon på alla skol­nivåer, berätta vad som händer här och nu, gå sen upp i klassrummet och förklara det ur olika ämnessynvinklar. Okej om det blir lite färre svikthopp eller differentialkalkyler – rädda din värld, det är DIN värld, unge!

3. Valla ihop ett gäng präster, imamer och gurus av olika schatteringar och meddela dem att om de verkligen tror att deras respektive gudomligheter skapat världen är det deras uppgift att kräva att de troende räddar den. Att rensa plast ur haven, skydda arter, cykla kan vara ditt sätt att meditera, dyrka och be.   

Men, tänker ni kanske, det är väl klart att planeten kommer att överleva! Jo, det enda som vi har anledning att oroa oss över är att vi i människo­släktet inte får vara med längre, vi kan gå samma väg som dinosaurierna och snabbt kan det gå.

Kanske satt en gång marsianska varelser i sina sommarstugor och drack marsianskt kaffe och oroade sig över att vattennivån så oförklarligt sjönk i de livgivande kanalerna? Så som vi kommer att sitta, under de sista hysteriska årtiondena innan vi dör ut och skylla på varandra och på politikerna och inte ens skriva en bok om saken, för vem skulle läsa den?

Tipsa om artikeln via e-post

Plus & minus

Plus: En slängkyss till alla ungdomar som demonstrerar för en möjlig framtid, även trötta äldre som ligger coronaisolerade därhemma står bakom er!

Minus: Vi tillönskar alla SD-väljare en sådan tillvaro som de vill döma andra till: barn i överfulla läger, klimatflyktingar, krigsoffer, m fl. Om golfströmmen vänder helt och ny istid inträder i Sölves­borg, kan ni se en utmattad Jimmie i trasig duffel ligga gråtande på trappan till Egyptens ambassad?

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.