Techkrönika. Rasmus Fleischer.

2021-11-11 15:45
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Nu återkommer medborgarlönen – i groteskt förvriden form

Här har vi ett företag som lyckas kombinera biometri med kryptovalutabedrägeri, och neokolonialism med libertariansk frälsningsretorik.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arbetskritik, minns någon det ordet? För tio år sedan fanns det ingenting hetare i politiskt rödgrönrosa kretsar. Roland Paulsens bok ”Arbetssamhället” gav bränsle till diskussionen. Även i en bredare offentlighet hördes röster som ifrågasatte varför det ska vara ett självändamål att varenda vuxen människa säljer fyrtio timmar av sin tid på arbetsmarknaden, trots att teknikens framsteg ständigt borde minska behovet av lönearbete. Tanken på en medborgarlön, eller universell basinkomst, lockade vänsterliberaler och piratpartister.

Efter 2010-talets fortsatta högerkantring känns denna arbetskritik nu rätt avlägsen. Men visionen om universell medborgarlön är faktiskt inte död. Tvärtom har den återkommit, om än i groteskt förvriden form. Sam Altman är en av Silicon Valleys mäktigaste riskkapitalister, som länge har förordat basinkomst. Nu har han lanserat företaget Worldcoin.

Tanken är: en ny valuta, där varje individ på jorden får sin rättvisa del. Man behöver inte ens lönearbeta. Enda kravet är att man är människa, samt låter detta bevisas genom att man låter scanna av ögats regnbågshinna i en särskild scanner som utvecklats av Worldcoin. Ett företag som uttryckligen presenterar sig som en vidare­utveckling av idén om universell basinkomst, och som också erbjuder gratis pengar till alla människor på jorden. ”Pengar” som i företagets egen valuta.

Tyvärr kan inga garantier ges för köpkraften i dessa worldcoins. Bara att uppläggets investerare kommer få sin beskärda extraranson av världsvaluta. Dessa är ju inte endast människor utan även, well, investerare. Via Worldcoin hoppas dessa investerare få kontroll över en databas med biometrisk data från miljarder människors ögon. Fotograferingen har redan inletts i liten skala, i fattiga länder.

Allra troligast är att Worldcoin är glömt och begravet inom ett par år. Men att högprofilerade investerare ändå har öst in pengar i försöket är signifikant för vår tid. Ett företag som lyckas kombinera biometri med kryptovalutabedrägeri, och neokolonialism med libertariansk frälsningsretorik. 


Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post
Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.