Filterbubblan. Rasmus Fleischer.

2021-08-09 15:45
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Mikael Damberg vill totalövervaka internet

Att knappt någon reagerade på detta uttalande är rätt anmärkningsvärt.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

År 2010 kulminerade sms:andet i Sverige. Då skickade varje mobiltelefon 139 sms i månaden. Tio år senare hade siffran krympt till en tredjedel. Själva messandet har såklart inte minskat. Men vid sidan av sms använder vi nu Whatsapp, Signal, Messenger och Telegram. Plus privatmeddelanden i andra appar, från Instagram till Wordfeud. Eller klassisk e-post. Vi har fått en uppsjö av olika meddelandekanaler, där vissa känns mer chattiga, andra mer som korrespondens. Ofta uppstår missförstånd om hur formell eller hur påflugen man borde vara i respektive kanal. Men alla dessa vardagsbekymmer är inget mot de som plågar inrikesminister Mikael Damberg.

För så länge vi sms:ade fanns ändå en ganska enkel möjlighet för staten att tvinga teleoperatörerna att lagra information om vem som vid varje tidpunkt sms:at till vem. Att så måste ske föreskrivs av EU:s datalagringsdirektiv, som trädde i kraft 2006 bara för att sedan ogiltigförklaras av EU-domstolen. Sverige har dock fortsatt kräva att teleoperatörer ska lagra information om vem som kopplar upp sig mot vem, vilket polisen sedan har möjlighet att kräva ut. Men denna datakälla har blivit allt mindre värd, i takt med att allt mer chatt flyttar från sms till diverse appar.

Den 5 augusti beslöt regeringen att tillsätta en särskild utredare för att se över det hela. Siktet är inställt på att alla nättjänster ska tvingas logga allt. "Om till exempel Facebook ska få finnas i Sverige måste svenska myndigheter få lagra deras data", sade Mikael Damberg till TT.

Att knappt någon reagerade på detta uttalande är rätt anmärkningsvärt. För det första antydde faktiskt inrikesministern, om vi tar honom på orden, att han är öppen för att förbjuda Facebook i Sverige. Okej. Men inte bara Facebook, utan varje möjlighet att kommunicera utanför myndigheternas kontroll. I säkra meddelandeappar som Signal finns ingen central punkt som kan se vem som chattar med vem. Ska de alltså förbjudas? Om detta är regeringens nätpolitik, så sällar den sig till samma läger som Ryssland och Kina.


Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post
Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.