Inledningskrönika. Clara Lee Lundberg.

2021-10-06 10:30
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Jobbiga kvinnor – både i fiktion och verklighet

Just detta är litteraturens absolut främsta och vackraste egenskaper; att som författare kunna förmedla berättelser till sin läsare som upplevs som främmande, och kanske till och med skrämmande, och på så sätt vidga förståelsen av vad det är att vara människa en aning.

Vad kan litteraturen lära oss om vad det betyder att vara människa, och kanske framförallt vad det innebär att vara kvinna?

Det tänkte jag mycket på när jag läste författaren Lisa Taddeos nya bok ”Djuret”. Vi som redan är bekanta med Taddeos författarskap och läste hennes första bok ”Tre kvinnor” vet att hon aldrig väjer för det mörka, olustiga, smärtsamma, destruktiva eller motsägelsefulla när hon skriver om kvinnor. Kanske inte nödvändigtvis för att hon vill göra ett statement och gå emot mer stereotypa bilder av kvinnor i litteraturen, men för att hon vill skriva som livet är; det vill säga varken perfekt eller förutsägbart.

Enligt mig är Lisa Taddeo därför en av våra främsta uttolkare av vad det kan innebära att vara kvinna i västvärlden på 2000-talet.

När jag intervjuade henne första gången, i samband med släppet av debuten ”Tre kvinnor”, konstaterade jag att det fanns mycket att hämta i boken för heterosexuella män som vill förstå hur kvinnor kan älska och hur de agerar när de är kära eller avvisade. Trots det är det väldigt få män som läst Lisa Taddeos böcker och få manliga journalister som skrivit om henne. Synd, tycker jag, eftersom Taddeo är så briljant och har så mycket att säga om de där specifikt kvinnliga erfarenheterna som kan vara så svåra att förstå om man inte själv upplevt dem. Just detta är litteraturens absolut främsta och vackraste egenskaper; att som författare kunna förmedla berättelser till sin läsare som upplevs som främmande, och kanske till och med skrämmande, och på så sätt vidga förståelsen av vad det är att vara människa en aning.

Nu har jag intervjuat Lisa Taddeo igen, och hon pratade just om hur viktigt det har varit för henne att våga vara ärlig i sina skildringar av kvinnor, och hur utmanande men roligt det är att skriva om sex.

Därför vill jag uppmana alla (framförallt manliga) läsare att genast låna eller köpa Lisa Taddeos roman ”Djuret” och överlämna er till en omtumlande och rik läsupplevelse full av jobbiga, krävande, komplexa, sexuellt utlevande, arga kvinnor. De finns nämligen överallt, både i fiktionen och i verkligheten.

Trevlig helg och trevlig läsning!

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.