Krönika. Ida Kjellin.

2019-10-25 14:00
”Jag tror inte att alla vet riktigt hur cool Jane Fonda är”, skriver Ida Kjellin. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT / Dagens ETC
”Jag tror inte att alla vet riktigt hur cool Jane Fonda är”, skriver Ida Kjellin.
Puffetikett
Dagens ETC

Jane Fonda har ett helt fantastiskt aktivist-CV

Protest­erna mot Vietnamkriget gjorde henne hatad och gav henne öknamnet ”Hanoi-Jane”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Gör nånting! Det sa den unga skådespelerskan till kändisfrisören Paul McGregor. Skådisen var ett riktigt bombnedslag, dittills mest känd för sin roll i scifi-rullen Barbarella, där hon hade stora blonda Bardot-lockar och bar en futuristisk silverbikini. ”Håret hade styrt mig för länge”, skrev hon senare i sin självbiografi. ”Männen i mitt liv ville att det skulle vara långt och blont”.

Frisyren hon fick var en modern blandning av uppklippt page och hockeyfrilla, en brun, ­flikig, oinsmickrande frisyr, ni vet, typiskt en sån som killar inte gillar. Frisyren kom senare gå till historien som ”the Klute Hairdo”, namnet kom från filmen Klute, en roll hon fick en Oscar för. Kvinnan var så klart Jane Fonda – inte bara skådis utan aktivist och förebild!

Det var inte på grund av filmen som ”The Klute Hairdo” blev så berömd. 1970 arresterades Jane Fonda för drogsmuggling, även om det visade sig vara oskyldiga vitaminpiller i hennes väska. (Antagligen var arresten enbart trakasserier då den inträffade under en turné Fonda gjorde för att protestera mot Vietnamkriget.) Men där på polistationen togs en nu ikonisk bild. På polisens mugshot-bilder syns en ung kvinna med Klute-frisyren, välplockade ögonbryn och långa ögonfransar lugnt titta in i kameran. Hon har också näven knuten i luften. Upp till kamp!

Och Jane Fonda kämpar fortfarande. I skrivande stund har Jane Fonda, nu 81 år, precis blivit arresterad på trapporna till Kapitolium, USA:s parlamentsbyggnad i Washington. Förra fredagen blev hon arresterad på samma plats, av samma anledning: en klimataktion, som hon kallar för Fire Drill Friday. En tydlig blinkning till Greta Thunberg och hennes tal där hon säger att om ens hus brinner gör man något – man står inte bara och tittar på.

Jag tror inte att alla vet riktigt hur cool Jane Fonda är! Nuförtiden kopplar kanske många ihop henne med tv-serien ”Grace & Frankie”, om två äldre kvinnor vars liv vänds upp och ner då deras män avslöjar att de inte älskar sina fruar längre – utan varandra. En tv-serie som är unik för att ha två så pass äldre (samt roliga och frispråkiga!) kvinnor i huvudrollerna.

Men Jane Fonda har ett helt fantastiskt aktivist-CV. Protest­erna mot Vietnamkriget gjorde henne hatad och gav henne öknamnet ”Hanoi-Jane”, vilket faktiskt tröttsamma idioter kallar henne fortfarande, hon har stöttat Svarta Pantrarna och amerikanska medborgarrättsrörelsen. Hon gjorde den hyllade filmen Kinasyndromet för att visa på farorna med kärnkraft, långt innan Tjernobyl.

Jane Fonda har också länge varit en dedikerad feminist och här ska vi stanna lite.

1973 hade en grupp kvinnliga kontorsarbetare i Boston fått nog. Deras manliga kollegor tjänade mer, tafsade på dem och kom undan med det, så de startade protestgruppen 9 to 5 som kämpade för lika lön och rättvis behandling (de finns fortfarande!). En av dessa kvinnor råkade vara en gammal vän till just Jane Fonda, som ville göra en film på temat. Det slutade med att Lily Tomlin (som nu har andra huvudrollen i Grace and Frankie) och countrystjärnan Dolly Parton värvades. De två tillsammans med Fonda spelar i ”9 till 5” en trio kontorsarbetare med mansgrischefen från helvetet. Tagline: ”The power behind the throne”!

Resultatet blev en underbar film som inte bara hyllar systerskap och solidaritet, utan även är otroligt rolig. Den bästa sortens feminism helt enkelt och en film som fortsätter vara relevant än i dag. En riktig metoo-film – 45 år före metoo!

Den där bilden polisen tog på Fonda i hennes Klute-frisyr är fortfarande legendarisk. När Lily Tomlin och Jane Fonda häromsistens skulle göra reklam för tredje säsongen av ”Grace & Frankie” reagerade många på den handväska Tomlin hade. En långsmal så kallad clutch – med ett tryck av just Jane Fondas gamla polisfoto, med den knutna näven upp i luften. Så ser aktivism med humor ut.

Plus & minus

Plus: Kendall Roys ­rap-nummer i näst sista avsnittet av ­Succession. Herre-gud. Gåshud av skam.

Minus: De som vill avskaffa public service. Ni har verkligen inte fattat vad det innebär, eller vad ni får för pengarna.

Ida Kjellin
Ida Kjellin 

Tv-krönikör i Dagens ETC. Carpar fler tv-serier än diem, enligt egen utsago.

Till vardags manusförfattare som framför allt skriver för barn och ungdom. Twittrar som @idakjellin.