Krönika. Rebecka Bohlin.

2021-10-08 15:10
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Har du någon gång fejkat en orgasm?

Själv låter jag det vara osagt – tycker att frågan känns för intim för att svara på offentligt. Men visst är den intressant. I veckans ETC nyhetsmagasin ger författaren Lisa Taddeo sin första Sverige-intervju om ”Djuret”, den roman hon följer upp succén ”Tre kvinnor” med.

Vår reporter Clara Lee Lundberg fick ett djuplodande samtal med Taddeo, om det utmanande och roliga i att gestalta sex i litteraturen, om mänskligt mörker och varför kvinnliga huvudpersoner inte alls behöver frigöra sig eller få revansch för att kvala in i en feministisk litteratur.

Och ja, de pratar också om fejkade orgasmer och varför Lisa Taddeo ser tusen anledningar bakom att kvinnor kan ha den erfarenheten.

Apropå fejk, så borrar vi även ner oss i frågan om hur marknaden vill ta hand om den biologiska mångfalden. Visste du att det pågår ett arbete med att ta fram en modell för att kunna köpa
och sälja kompensation för förstörd biologisk mångfald i Sverige? Antaglige inte – för det här sker medvetet bakom kulisserna. Frågan är inte oproblematisk. Vi möter förespråkarna – och kritikerna, som befarar en ny typ av ”greenwashing”.

– Jag är rädd för att Sverige håller på att införa det sämsta av alla möjliga system, säger forskaren Thomas Hahn.

Trevlig helg och trevlig läsning!