Techkrönika. Rasmus Fleischer.

2021-10-15 09:15
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Han hjälper dig att tysta ”vännerna” – och blev stämningshotad av jätten

Genom att avfölja alla vänner blir startsidans flöde tomt. Ett distraktionsmoment mindre i tillvaron!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För ungefär tio år sedan började en ny typ av appar att dyka upp. Appar som inte lade till några nya funktioner i ens dator eller telefon, utan tvärtom tog bort möjligheter. Blockerade vissa sajter eller vissa andra appar, om så bara för en timme i taget.

Det var en reaktion på en allt mer utbredd känsla av kontrollförlust inför de sociala medieflödena. Företag som Facebook hade börjat ta hjälp av psykologer i syfte att skapa en beroendeframkallande produkt. Få oss att fortsätta scrolla, till varje pris.

Numera använder jag nästan dagligen appar som Offtime (Android) eller SelfControl (Mac) för att tillfälligt stänga av min tillgång till sociala medier. Det funkar, men är en rätt grovhuggen metod. Just i fallet Facebook finns ett mer raffinerat sätt att dra ner på distraktionsnivån.

Om du under årens lopp har lagt till tusen ”vänner” på Facebook, har du även börjat ”följa” allihop. Algoritmerna sållar troligen bort det mesta, efter att ha räknat ut att du bryr dig föga om flertalet. Men där ges ändå nog med material för ett i praktiken oändligt scrollande.

Det är dock möjligt att förbli vän med folk, men stänga av följandet (utan att vännen märker något). Ni kan fortfarande bjuda in varandra till kulturaktiviteter och göra allt det andra man kan vilja ha Facebook till. Men genom att avfölja alla vänner, blir startsidans flöde tomt. Ett distraktionsmoment mindre i tillvaron! Många som testat metoden är nöjda. De lägger mindre tid på Facebook, men uppskattar den återstående tiden mer. Vissa har sedan valt att aktivt återfölja det fåtal vänner vars postningar man faktiskt inte vill vara utan.

Att manuellt avfölja tusen vänner tar dock rysligt lång tid. En viss Louis Barclay löste detta i år genom att skapa en enkel plugin till webbläsaren, ”Unfollow Everything”. Facebooks svar: ett hot om att stämma skiten ur Barclay om han inte tar ner sin plugin och avstår från att interagera med alla deras tjänster i resten av sitt liv. Detta säger något om hur tungt affärsmodellen vilar på att skapa ett beroendeframkallande flöde. 

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Rasmus Fleischer
Rasmus Fleischer 

Rasmus Fleischer är ekonomihistoriker och ETC:s expert på den digitala utvecklingen.