Krönika. Katarina Mazetti.

2017-08-09 18:00

Ha alltid en kvinnlig syndabock i närheten

En minister som jag vill se utfrågad i KU är Peter Hultqvist. Jag skulle skicka honom till KU för att han kräver att få förgifta svenskt dricksvatten (Vättern) med ännu fler granater under övningar, och för att han genomdriver att främmande makt släpps in i landet i stor skala (Natoövningen Aurora 17 i september).

Det mest sanslösa i ”it-skandalen” hittar man i redogörelserna för hur det gick till i början.
Emanuel Karlsten på Breakit har gjort sej besväret att faktiskt läsa Säpos förundersökningsprotokoll. Där framgår saker som får en att treva efter valiumburken. Sen gnuggar man sej i ögonen och läser om texten ett par gånger.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En svensk myndighet har alltså på dåligt berett underlag bestämt sej för att ”outsourca” sin it-verksamhet. Pengar att tjäna på det, tror man.

Och bråttom är det, för myndigheten har samtidigt i uppgift att ”migrera”, alltså flytta verksamheten. Detta ska ske i rödaste rappet, inom fyra månader, personal och lokaler är redan uppsagda. Mitt i alltihop går chefen i pension!

Ny chef, en kvinna, utses och hela problematiken landar i hennes knä. Hon får EN TIMMAS överlämning/information av sin företrädare om hur allting ligger till.
Hon inser snart att om det ska börja snackas om säkerhetsklassning av den outsourcade it-verksamheten så blir man aldrig klar i tid till flytten.

Hon uppmanas då att helt enkelt ta lite genvägar förbi lagar, annars blir det tråkiga konsekvenser, och ny som hon är på jobbet tar hon till sig det och godkänner ”avsteg” från lagstiftningen.
För detta får hon så småningom sparken och 70 000 i böter. Hennes kolleger visslar besvärat och tittar åt ett annat håll.

Ett minne börjar röra sej i bakhuvudet. Har inte detta hänt förr?

2009 gjorde Vattenfall Sveriges största kontantaffär och en av de uslaste någonsin. Köpte ett värdelöst holländskt gasbolag, Nuon, för 89 miljarder, vilket direkt kostade svenska staten 15 miljarder och senare ännu mer.

Skulden för detta katastrofköp landade hos näringsminister Maud Olofsson som anmäldes till KU. Och hon axlade oket, skvallrade inte på sina allianskompisar som borde ha vetat minst lika mycket som hon och kunde förhindrat det hela.
Maud Olofsson vägrade helt enkelt låta KU fråga ut henne. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt visslade besvärat och tittade i golvet.

Grabbar, om marken börjar gunga under er – se till att ni alltid har en lämplig syndabock inom räckhåll. Gärna en kvinna. Lär av SD, de är experter på att överse med manliga kompisars övertramp men straffa olydiga kvinnor.

Därmed förnekas inte att också kvinnor kan placera ut skuld när det passar. Kolla Ebba Busch Thors belåtna leende när hon kastar skit över regeringen, i riktning mot fläkten!

Men kom ihåg att hon företräder ungefär tre procent av svenska väljarkåren och kanske är helt ute ur leken efter nästa val. Kan ingen oskadliggöra henne tills dess, kanske flytta över henne i idoljuryn i stället?

Nu lär det inte visa sig förrän krutröken lagt sig vem som verkligen förlorat på denna upphaussade it-skandal. Intressant är att så många yrvaket gnuggar sej i ögonen och inser att de frasiga nyliberala idéerna om New public management, outsourcing och privatisering kommer att drabba svenska skattebetalare, företag och myndigheter i många år framöver.

Om vänstern verkligen lyckas armbåga sej fram till mediauppmärksamhet om saken, vill säga! Det är ju inte givet förstås.

En minister som jag däremot vill se utfrågad i KU är Peter Hultqvist, just han som får så mycket lovord från höger till sossemitten. Jag skulle dock inte vilja sätta dit honom för att han inte hade full klarhet i exakt vad alla andra myndigheter haft på sitt samvete, eller lagt sej i det.

Nej, jag skulle skicka honom till KU för att han kräver att få förgifta svenskt dricksvatten (Vättern) med ännu fler granater under övningar, och för att han genomdriver att främmande makt släpps in i landet i stor skala (Natoövningen Aurora 17 i september).

Varför är inte det värt att KU-undersöka om värdlandsavtalet strider mot konstitutionen? Högförräderi? Inte för att Peter Hultqvist skulle fällas, det har ingen gjort sedan mitten på 1800-talet, men det skulle åtminstone få upp en del mörkade kort på bordet.

Ska vi lugnt finna oss i att samarbeta med en kärnvapenmakt, ledd av ett instabilt psykfall med tummen på Knappen? Varför skulle ryssarna tåla att vi står några sjömil ifrån dem och gör lång näsa och provocerar? Är det inte mera sannolikt att de i oroliga tider väljer att slå till först, mot hotfulla närboende i Trumps ledband?

Och var det Peter H som tjuvstartade hesa Fredrik häromdagen, för att piska in den rätta känslan i folk av att vi lever under hot?

Så många frågor. Och inga svar.

Bäst just nu:

Ni kan i alla fall inte skylla på mej om it-­säkerheten kraschar. Jag kan inte ens skydda min egen dator, har nu ett knippe övergivna koder som jag glömt lösenordet till. Till och med på SAS och Tradera ...

Sämst just nu: 

Tack SD för att ni försatte hela den representativa demokratin ur spel med era manipulationer! (OBS! Ironi.) Nej, man kan inte stoppa invandringen genom att stå på Öresundsbron med en kulspruta! (Inte med en kanon heller förstås).

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.