Krönika. Ida Kjellin.

2019-06-14 14:00
Bild: Dagens ETC / HBO/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Game of thrones-fans – ni äger inte tv-serien

Bara för att ni döpte ert barn till Khaleesi så betyder inte det att ni har tjing på att bestämma slutet på en tv-serie som ni inte är med och skapar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Stephen Kings ”Lida” vaknar den populäre författaren Paul Sheldon upp efter en svår trafikolycka hemma hos den före detta sjuksköterskan (och, ska det visa sig, massmördaren) Annie Wilkes. Hon är till sig av förtjusning då Sheldon skrivit hennes absoluta favoritböcker: den något Harlekinliknande serien om den vackra hjältinnan Lida.

Sheldon, som själv kommit att hata dessa böcker, har precis lättad avslutat sin romanserie med en sista del där Lida dör. Den enda utkastet som existerar, på papper, har han med sig i bagaget. När Wilkes, världens största Lida-fan, läser slutet, avskyr hon det. Hon hatar storyn så mycket att hon krossar författarens båda fötter med slägga, och gör honom till sin fånge så han kan skriva en helt annan bok, med ett slut som hon gillar. Ett där Lida inte dör.

Och det är Annie Wilkes jag tänker på när jag hör om vad Game of thrones-fansen tagit sig för våren 2019: deras absurda reaktioner på sista säsongen i allmänhet och de två sista avsnitten i synnerhet. Vi snackar ett helt besinningslöst hat mot skaparna! Som att Reddit-gruppen för ”Game of thrones” har gjort en överlagd google-bombning, så när man söker på ”bad writing” så kommer en bild på författarna upp.

Eller att det finns ett upprop för att göra en remake av sista säsongen som fick fler än en miljon underskrifter. En miljon personer. En miljon... bortskämda barnungar i vuxenkroppar. För ärligt talat, skärpning. Ja men skicka ett extra hatbrev till mig också då, eftersom det verkar vara så populärt. För jag är så förbannat trött på ”fans” nu. Då menar jag de fans och självutnämnda experter som på ett extremt obehagligt sätt tror att en filmfranschise eller en tv-serie tillhör dem – inte skaparna av filmen eller serien.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Dessa människor med för mycket tid och för lite vettiga saker att göra som på tror på riktigt att de har rätten att kräva att handling, skådisar och karaktärer ska anpassa sig efter vad just de tycker. Och om skaparna inte gör det – då jävlar. Jag tänker på killen som klippte om hela ”Star Wars: The last Jedi” så inga kvinnor gjorde något modigt, eller sa emot någon man. Jag tänker på de som organiserade en You Tube-attack så trailern för ”Ghostbusters” 2016 skulle bli den med mest negativa reaktioner någonsin.

Det är också intressant att se hur folk som (ja, ni får tycka att jag är elitistisk och snobbig) utan någon som helst kunskap om hur man gör tv eller film, plötsligt vet mer än alla andra någonsin om dramaturgi eller karaktärsutveckling. Googlar man lite verkar det som att senaste ”Game of thrones” är sämre än, låt oss säga ”Killer Tomatoes from outer space”. Googlar man lite mer ser man att många recensenter faktiskt gett den mer än med beröm godkänt.

Men så sitter det en armé bra mycket mer högljudda gnällspikar där ute som alltså menar att de vet mer än författarna hur till exempel Daenerys borde ha reagerat. ”Sloppy writing!” har blivit något av slagordet och då har jag bara en fråga: tror ni på riktigt att manuset var ”sloppy”: slarvigt, ett hafsverk? Den mest sedda och omtalade serien i världen? Dyraste? Med mest strålkastarljus på sig? Tror ni verkligen själva att man bara klottrade ner nåt utan att tänka efter under en kafferast och dängde ner den manusluntan och bara ”Äsch, vi kör på den, jag vill hinna hem till middagen!” Låt mig försäkra er om att det handlar om manus som många, många personer, experter på riktigt, gått genom hundratals gånger. Där varje replik och varje bildruta nagelfarits.

Bara för att ni döpte ert barn till Khaleesi så betyder inte det att ni har tjing på att bestämma slutet på en tv-serie som ni inte är med och skapar. (Och PS, att slutet skulle ha varit ”antifeministiskt” är kanske det dummaste jag hört.) Skriv fanfiction då så får ni bestämma själva. Nej, du skulle inte kunnat skriva manuset ”bättre själv”, det kan jag lova dig. Att du sett ”många tv-serier” betyder inte att du kan skriva manus vilket dels kräver talang och dels är ett hantverk.

Jag är förutom att vara manusförattare även film- och tv-kritiker. Så det är en del av mitt jobb att analysera vad som blev bra och inte, jag älskar att läsa andras kritik och analyser, jag menar alltså inte att man inte får tycka något, tyck till av hjärtats lust! Men på det här sättet?! Det här förorättade, aggressiva gnällsättet? Herregud, skaffa er ett sinne för proportioner! Rasa över skövlingen av Amazonas regnskogar istället, vad som helst.

Det här fenomenet gäller inte bara Game of thrones-fansen. Jag vänder mig även exempelvis till Harry Potter-fansen eller Star Wars-fansen (inte alla fans!). När jag ser era giftiga utbrott i sociala medier, kampanjer för att ”sänka” filmer på IMDB, era crowdfundingprojekt att få ihop pengar till remakes, era överlagda strategier att rösta ner filmer eller trailers... ni är är ett snäpp ifrån att kidnappa serieskaparna, krossa deras fötter med en slägga och hålla dem fångna tills de skriver om slutet.

Var ett riktigt fan. Var inte som Annie Wilkes.

Plus & minus

Plus: Ser mycket fram emot ungdomsfilmen ”Booksmart” på bio, en film som kallats för ”Superbad för tjejer”.

Minus: Står inte ut med att bara få sett ett avsnitt av ”Big Little Lies” i veckan! Vill plöja hela nya säsong 2.

Ida Kjellin
Ida Kjellin 

Tv-krönikör i Dagens ETC. Carpar fler tv-serier än diem, enligt egen utsago.

Till vardags manusförfattare som framför allt skriver för barn och ungdom. Twittrar som @idakjellin.