Klimat.

2021-10-14 15:06
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Var femte svensk vill äta mindre kött för klimatet

Majoriteten av svenskarna vill äta mer hållbar mat, men hindras av bland annat pris och att det inte framgår vad som faktiskt är hållbart. Det visar en ny rapport av WWF, världsnaturfonden. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ungefär varannan svensk, 49 procent, anser att matbutiker och restauranger inte är tydliga med vad som faktiskt är hållbar mat och menar att det har en påverkan på deras konsumtion.

Det här visar WWF:s nya undersökning där man ställt frågor till personer mellan 18 och 65 år i Sverige, Estland, Belgien, Grekland, Frankrike, Portugal, Finland, Storbritannien och Österrike. 
Tre av fem svenskar anser att kött är det som har störst negativ påverkan på miljön samtidigt som 95 procent fortfarande äter kött, fisk och mjölkprodukter. Men färre, en av fyra, överväger att ändra sina matvanor för klimatets skull och minska sin konsumtion av kött, fisk och mejeri. 

Undersökningen visar även att svenskar uppfattar det som att matproduktionen i länder utanför EU påverkar miljön mer än EU-ländernas egen matproduktion. En majoritet anser även att Sveriges matproduktion har mindre negativ påverkan på miljön jämfört med andra länder. 

–  Mat står idag för en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och det är svårt att minska utsläppen från livsmedelssektorn. Men alla sektorer måste bidra, därför behöver vi göra det enkelt att äta hållbart och det snabbt, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande om rapporten. 

Faktaruta: Sveriges siffror
50 procent anser att maten har en negativ miljöpåverkan.
58 procent av svenskarna anser att det främst är kött som har stor negativ effekt på miljön
95 procent av svenskar äter kött, fisk eller mjölkprodukter. Bara 5 procent är vegetarianer.
19 procent överväger att konsumera mindre kött, fisk eller mejeri för klimatets skull.