Klimat.

2021-04-22 15:59
Joe Biden. Bild: Evan Vucci/TTAP
Joe Biden.
Puffetikett
Dagens ETC

USA lovar halvering av utsläppen

USA ska minska utsläppen med minst 50 procen till 2030 – det beskedet kommer från landets president Joe Biden i samband med starten för det klimatmöte som USA tagit initiativ till.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

USA lovar minska utsläppen med minst 50 procent till 2030. Beskedet gavs inför det virtuella klimattoppmöte som hålls under torsdagen och där 40 världsledare deltar – bland annat Kinas Xi Jinping, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Även Norge och Danmark deltar vid mötet, dock inte Sverige.

”USA väntar inte, priset för en försening är för högt och vår nation agerar beslutsamt nu”, skriver Vita Huset i ett uttalande.

– Tecknen går inte att ta miste på. Vetenskapen är tydlig. Kostnaden av att inte agera ökar. USA väntar inte, sa Biden i samband med mötets öppnande.

Biden-administrationens löfte är en fördubbling av de utsläppsminskningar som Obama utlovade. Det nya löftet kommer att skickas till FN – enligt Parisavtalet ska världens länder senast i år uppdatera sina klimatlöften inför klimattoppmötet i Glasgow senare i år.