Klimat.

2021-07-19 18:30
Bild: TT/AP/Boris Roessler
Puffetikett
Dagens ETC

Tropiska väderförhållanden bakom katastrofoväder

Klimatkrisens konsekvenser måste vägas in för att förstå förra veckans katastrofala nederbörd och översvämningar i Tyskland, Belgien och Nederländerna. Forskare pekar på den ökade värmen och fuktigheten, som skapar samma förutsättningar för oväder som ligger bakom tropiska orkaner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Förra veckans katastrofala regnoväder och översvämningar uppskattades på måndagen ha orsakat över 180 dödsoffer i Tyskland och Belgien. Värst drabbade är de tyska förbundsländerna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz, respektive belgiska samhällen längs med floden Maas. Hundratals människor saknas och antalet bekräftade omkomna kan stiga.

Regnet som föll över västra Tyskland var den mest massiva sommarnederbörden  de senaste 100 åren, enligt det tyska meteorologinstitutet DWD. Översvämningskatastrofen har på nytt aktualiserat debatten om klimatkrisens konsekvenser.

– Jag brukar säga att var och när ett oväder händer, då är det slumpen som styr. Men hur ofta det händer och hur allvarligt det är, då är det klimatet. Här spelar klimatförändringarna den rollen att det blir vanligare med extrem nederbörd och extrem hetta, och bägge är faktorer bakom här, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi, till Dagens ETC.

Ovanlig treenighet

Klimatforskare har pekat på den globala uppvärmningens roll bakom katastrofen. Det har varit väldigt varmt och fuktigt i Centraleuropa och vädersystemet har innehållit mycket vattenånga och energi – precis som när tropiska orkaner uppstår. I förra veckan krockade vädersystemet med kall luft och skapade ett stillastående lågtryck.

– Hade den här regnmängden kommit från ett vädersystem som hade rört sig på ett vanligt sätt, då hade ingen märkt något. Det speciella här är treenigheten: mängden nederbörd, platsen det faller på och det snabba förloppet, säger Michael Tjernström.

– Det slog till innan folk ens hann vakna till liv, och då var skadan redan skedd.