Klimat.

2021-10-05 16:00
 • Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Bild: Janerik Henriksson/TT
  Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
 • Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Bild:
  Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
 • Björn Alling, kommunpolitiker i Linköping (V). Bild: Pressbild
  Björn Alling, kommunpolitiker i Linköping (V).
 • Vilmer Andersen, ledamot i regionfullmäktige i Skåne (V).
  Vilmer Andersen, ledamot i regionfullmäktige i Skåne (V).
Puffetikett
Dagens ETC

Stora klimatsatsningar i Vänsterpartiets budget: ”Inte tillräckliga”

Vänsterpartiet gör den största klimatsatsningen som något parti presenterat i sin skuggbudget. Men alla inom partiet är inte nöjda med satsningarna.

– Jag ser inga straffsatser för de företag som förstör klimatet, säger Björn Alling, kommunpolitiker i Linköping och en av de som skrev under ett uppror för att öka partiets fokus på klimatfrågor i augusti.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Med 32 miljarder till klimatet, att jämföra med de 12 miljarder regeringen satsar, vill Vänsterpartiet få ned utsläppen inom industri- och transportsektorn och på så sätt skapa fler jobb och pressa ned arbetslösheten.

Ytterligare 118 miljarder kronor finns i bland annat en statlig investeringsbank där stora och små företag till en låg ränta ska kunna låna pengar för att göra gröna investeringar.

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för partiet, ser satsningen som oerhört välkommen, men inte tillräcklig.

Vänsterpartiet har fått kritik för att inte ta klimatet på tillräckligt stort ansvar, bland annat med ett uppror från 140 vänsterpartister i somras. Har ni lagt om riktningen?

– Jag tycker att vi tar det här mer och mer på allvar och vi har ju också rankats högst av miljöorganisationer när det kommer till klimatsatsningar. Den stora utmaningen nu är att se till att vi klimatanpassar inom alla politiska områden, säger han.

Björn Alling, kommunpolitiker i Linköping och Vilmer Andersen, ledamot i regionfullmäktige i Skåne, är två av dem som skrev under upproret. De tycker att det är tydligt att partiledningen har lyssnat och prioriterat upp frågan, men att det ändå saknas saker.

– Jag saknar en satsning på kompetensutveckling och utbildningspaket för de som måste vara med i omställningen och för de som riskerar sina jobb. Jag anser att det här är lika viktigt som att ställa om industrin säger Vilmer Andersen.

Stänga industrier

Björn Alling tycker att partiet fokuserar för mycket på den industriella tillväxten.

– Vi får inte ned klimatutsläppen på det viset. Vi behöver stänga ned utsläppen inom industrin. Det kommer företagen inte göra själva med de här förnyade satsningarna. Jag ser inga straffsatser för de företag som förstör klimatet, säger han.

Björn Alling anser att behandlingen av Cementa och den speciallag som partiet röstade för i riksdagen förra veckan har gjort att bägaren har runnit över för många vänsterpartister.

– Man ger ett privatägda företag med en av de största utsläppen av växthusgaser en särlag för att de ska kunna gå runt miljölagar. Det är som att man inte vill ta en konflikt med kapitalet. Där är Nooshi Dadgostar svaret skyldig. Man prioriterar upp klimatfrågan, men det återstår en hel del att göra inom Vänsterparitet för att få den på rätt köl, säger han.

Tipsa om artikeln via e-post

Klimatsatsningar i V:s skuggbudget 2022

– 32 miljarder kronor till en grön omställning

– Ytterligare 118 miljarder till en grön investeringsbank, topplån till klimatsmart byggande och kreditgarantier för elnätsinvesteringar

– Vill se nollutsläpp av växthusgaser till 2035

– Stoppdatum för försäljning av fossila bränslen 2030