Klimat.

2021-04-13 08:30
Signe Lidén och  Maria Sandmon.  Bild: David Johansson
Signe Lidén och Maria Sandmon.
Puffetikett
Info om ETC

Snart premiär för Dagens ETC:s klimatsajt för barn

I maj lanseras Dagens ETC:s nästa stora projekt, en journalistisk sajt för och med barn – om klimat­krisen. Satsningen är till stor del finansierad av tidningens crowdfundare.

”Vilken möjlighet för oss att arbeta med en målgrupp som många pratar om men färre pratar direkt med”, säger redaktionschefen Signe Lidén.

Allt fler medieföretag satsar på egna klimatredaktioner, men än så länge är deras målgrupp vuxna. Nu kompletterar Dagens ETC sin klimat- och miljöbevakning med en sajt riktad direkt till de som ska leva med konsekvenserna av vuxenvärldens agerande: barnen.

– Vi vet att det här är en ödesfråga för dagens barn och unga. Ändå är det många redaktioner som helt missar att ta deras oro på allvar, säger Dagens ETC:s klimat­redaktör Maria Sandmon.

Varför laga kläder?

På klimatsajten, som ännu inte blivit döpt men går under arbetsnamnet Klimatportalen, kommer personer i åldrarna åtta till tolv år och däromkring att kunna ta del av artiklar och videor om saker som berör dem och deras vardag. Hur väljer man miljömedvetet lördagsgodis? Varför ska man laga kläder istället för att köpa nytt? Och hur pratar man egentligen med vuxna om klimatkrisen?

Dessutom ska sajten ha en faktabank med information om den globala upphettningens orsaker och effekter.

– Förhoppningsvis skapar vi en källa som många unga också kan använda i sitt skolarbete, säger Maria Sandmon.

Vana vid rörlig bild

Konkurrensen om de ungas uppmärksamhet är stark från andra sajter och tjänster på nätet, inte minst datorspel och sociala medier, som Tiktok.

– Det här är en generation som är väldigt van vid både interaktion och rörlig bild med roliga, känsloväckande och informativa klipp. Det kommer att bli lärorikt för redaktionen att ha en så ung målgrupp – och säkert berika vårt uttryck även när det gäller äldre mediekonsumenter. Det gamla uttrycket om att alltid ”förklara så en tolvåring förstår” behöver alla journalister påminna sig om då och då, säger Dagens ETC:s redaktionschef Signe Lidén.

En av inspirationskällorna har varit SVT Barn och UR, som i bästa public service-­tradition kombinerar folkbildning och underhållning.

– UR:s ”Vad händer med återvinningen?”, som följer till exempel en konservburk hela vägen tillbaka till butiken, är på något vis perfekt journalistik i ämnet – och fascinerar både mig och min femåring. Nu ska vi hitta grejerna som är lika bra, men för en lite äldre åldersgrupp, säger Signe Lidén.

Engagera dig med barnen

Journalistiken som produceras för klimatsajten kommer också att synas återkommande i Dagens ETC.

– Vi hoppas att det ska sporra våra läsare att engagera sig i klimatfrågan tillsammans med sina barn eller barnbarn, säger Maria Sandmon.

Projektet har fått innovations- och utvecklingsstöd från Mediestödsnämnden. Dessutom har crowdfundare donerat för att projektet ska kunna förverkligas. Tanken är att barn och unga ska kunna vara delaktiga både som tipsare, intervjuade och på sikt som juniorreportrar.

– Vilken möjlighet för oss att arbeta med en målgrupp som många pratar om, men inte så många med. Förhoppningsvis har vi nästa generations Greta Thunberg bland våra läsare, säger Signe Lidén.

– Dagens ETC har en hög trovärdighet i klimatfrågan, säger Maria Sandmon.

– Vi har haft en klimat­redaktion sedan starten 2014 och har sedan 2019 som enda dagstidning i Sverige, och världen, som policy att inte ta in några fossila annonser. Det tror jag barn uppskattar.

Vill du vara med och stötta satsningen?


Donera ett engångsbelopp
Bidra med en slant varje månad under ett år
Ge bort en eller flera prenumerationer

Du kan också swisha valfritt belopp till 123 401 87 68 eller använda bankgiro 817-89 23.


Sökes: Juniorreporter och testpanel

Till klimatsajten för barn söker Dagens ETC barn som är mellan åtta och tolv år som kan testa olika saker: att minska sitt matsvinn, årets nya glassar, att laga kläder istället för att slänga.

Du kan bo var som helst i Sverige så länge du kan träffa oss digitalt.

Du ska vilja medverka på sajten.

Vi söker också en juniorreporter som kan bidra till vår journalistik. Det är bra om du bor i Stockholm där vår redaktion finns.

Om du är intresserad får du gärna be din vårdnadshavare skicka ett mejl till signe.liden@etc.se. Berätta där gärna lite om dig själv och varför du skulle vilja vara med.

1 327

… personer har hittills engagerat sig i Dagens ETC:s insamling som resulterat i fler granskningar, mer
kulturjournalistisk, mer utrikesrapportering, special­satsningar på ojämlikhet och pandemi, på poddar och webb-tv. Nästa stora lansering blir alltså klimatsajten för barn.

2,7

… miljoner, så mycket har samlats in sedan hösten 2020.