Klimat.

2021-05-16 13:00
Kaffe över? Följ de här tipsen istället för att hälla det i vasken. Bild: Pontus Lundahl/TT
Kaffe över? Följ de här tipsen istället för att hälla det i vasken.
Puffetikett
Dagens ETC

Så räddar du kafferesterna från vasken

Nästan alla svenskar dricker kaffe – men alla dricker inte upp. Beräkningar visar att 300 miljoner liter kaffe hälls ut i vasken i de svenska hushållen.

Men både kaffeslattar och sump kan komma till oväntad användning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Snittsvensken häller ut en kopp kaffe om dagen, enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Kaffeföretaget Löfbergs gjorde beräkningar utifrån det och kom fram till att 300 miljoner liter kaffe slängs i svenska hushåll varje år.

Samtidigt som mycket kaffe går till spillo så leder klimatförändringar till att kaffeproduktionen kan komma att minska kommande årtionden. Enligt en rapport från World Coffee Research så förväntas efterfrågan på kaffe fördubblas fram till 2050, samtidigt som lämplig mark att odla det på kan komma att halveras under samma tidsperiod till följd av klimatförändringar. Det finns alltså anledning att sluta hälla kaffe i slasken. Så här tar du vara på kaffeslattarna och sumpen:  

Brygg mindre åt gången: Simpelt! Brygg inte mer kaffe än vad du kommer dricka. Märker du att det ofta blir en slatt över, eller att du sällan dricker den där andra koppen som du kanske tänkt dig, brygg då mindre kaffe åt gången. Det går även att hälla upp kaffet i en termos så håller det sig varmt längre om du råkat koka för mycket.

Gör iskaffe, kaffeisbitar eller drinkar: Kaffet kan konsumeras i annan temperatur och form än skållande hett. Märker du att du har en del kaffe över som du inte känner för att dricka för tillfället så kan du antingen ställa in det i kylen och använda det till iskaffe eller drinkar senare. Ett annat tips är att frysa in kaffe till isbitar som kan användas till en rad drinkar.

Bakning och matlagning: Det kvarvarande kaffet kan vara en oväntad vän i köket. Överblivet kaffe kan användas till exempelvis chokladtårta, macarons, chokladbollar och matbröd. Även sumpen kan användas till marinering.   

Gödning och kompost: Kaffesump beskrivs ibland som en mirakelkur för odling. Den passar bra till gödning då den är naturligt rik på bland annat kväve, fosfor, mineraler och kalium. Lägg den på tidningspapper och låt den torka. På så sätt blir den sedan lättare att sprida ut. Sumpen kan användas i komposten, men se till så du inte lägger för mycket kaffesump varje dag i en och samma kompost.

Håll insekter borta: Koffein är giftigt för vissa insekter och sniglar. Kaffesump kan därför användas för att slippa myror, mygg, skadedjur och sniglar i exempelvis köksträdgården.

Ta bort lukt och fläckar: Kaffesump är bra på att ta bort starka oönskade dofter och fläckar. Torkade kulor av kaffesump kan placeras i kyl, frys, skor eller träningsväskan för att få bort illaluktande dofter. Kaffesumpen kan även användas till rengöring av grytor och kastruller eller diskhon och grillen. Men använd det inte på teflon eller liknande.  

Gör egen ansiktsvård: Det finns många recept på hur det kan göra body scrubs, ansiktsmasker och ögonkräm av kaffesump. Det brukar gå att göra med bara några enstaka ingredienser.

Kaffelandet Sverige
Kaffekonsumtionen i Sverige är en av de högsta i världen. Enligt World resources Institute så konsumeras 8,2 kilo kaffe per person i Sverige om året. Det tar Sverige till en sjätteplats i världen. Finland ligger på första plats med 12 kilo om året per person.
Världens största kaffeproducent är Brasilien, enligt International coffee organisation. Den Det sägs att drygt var tredje kaffeböna i världen kommer från Brasilien. I Sverige har det sagts att nästan hälften av bönorna kommer från Brasilien. Andra stora producenter är Vietnam, Colombia, Indonesien, Indien, Honduras och Etiopien.
Det förekommer inte kaffeodlingar i svenska jordbruk. Det går att odla kaffe i Sverige, men eftersom klimatet inte är optimalt så ses inte kaffe som en lönsam gröda.