Klimat.

2014-03-13 16:18
Än så länge kommer 0,03 procent av Sveriges elproduktion från solen – men procentuellt ökar solelen snabbt. Bild: Stock Xchng
Än så länge kommer 0,03 procent av Sveriges elproduktion från solen – men procentuellt ökar solelen snabbt.

Rekord för solceller 2013

Nya solceller installeras i rasande fart i Sverige. Förra året installerades mer än dubbelt så mycket som året innan, 19 megawatt mot 8,3. Det innebär att ytterligare 5 000 lägenheter får sin el från solen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under förra året bidrog privatpersoner och företag till att mer än fördubbla den nätuppkopplade solcellskapaciteten i Sverige. Även marknaden för fristående solcellssystem ökade något, enligt International Energy Agency (IEA).

– Det är oerhört glädjande, det är hög tid att vi får fart på energi-omställningen, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Fortfarande kommer blygsamma 0,03 procent av Sveriges totala elproduktion från solen, men procentuellt ökar solelen snabbt. 

– Vi ligger bara på 20:e plats i Europa vad gäller antal solcellsinstallationer per capita. Italien och Tyskland ligger i täten, säger Svante Axelsson.

Vad skulle kunna sätta ännu mer fart på utvecklingen?

– Nettomätning, som gör att du kan använda ditt solelöverskott på vintern. Då skulle vi få se en riktig solels-boom.

Väntad ökning

Även vindkraften slog nytt produktionsrekord förra året med 9,9 TWh. Det är en ökning med 38 procent från året innan och innebär att vindkraften stod för 7 procent av den totala elproduktionen under 2013.

– Att vindkraften ökar var väntat, men att svenskarna är så sugna på solceller är riktigt roligt. Jag tillhör själv skaran som bidragit till utvecklingen. Förra året installerade jag 4 KW effekt på taket, säger Svante Axelsson.

Priset på solceller fortsätter att sjunka i Sverige och prisskillnaden mellan olika företag minskar.

– Lägre priser är goda nyheter för alla som vill investera i en solcellsanläggning. Investeringen betalar sig snabbare eller så räcker pengarna till en större anläggning än vad som var tänkt från början, säger Linus Palmblad på Energimyndigheten.

Ett normalstort villasystem på 3 kW, som kan ge cirka 2700 kWh på ett år, kostade under 2012 i genomsnitt 66 000 kronor exklusive moms, enligt Energimyndigheten.

• I början av 2013 fanns det totalt 16,8 MW solceller inkopplade på de svenska elnäten.

• Marknaden för fristående solcellssystem ökade från 0,8 MW 2012 till 1,1 MW 2013.

• Den samlade solcellskapaciteten i Sverige uppgick till drygt 43 MW i slutet av 2013.

Det motsvarar en elproduktion på omkring 40 GWh om året.

Källa: International Energy Agency
Photovoltaic Power System Programme