Klimat.

2021-05-05 08:00
Bild: Peter Knutson
Puffetikett
Dagens ETC

Reinfeldt värvad som lobbyist åt fossilbolag: ”Djupt omoraliskt”

När Fredrik Reinfeldt lämnade politiken och blev konsult dubblade han sin lön. I snitt har han dragit in 4,5 miljoner per år för att göra pr åt amerikanska storbanker och bolag styrda av kinesiska staten.

Här är den före detta statsministerns nya toppjobb som ordförande för en av fossilindustrins intresseorganisationer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I styrelsen sitter några av Sveriges största klimatbovar som Preem, Shell och BP. Det är deras talan Reinfeldt nu ska föra efter att ha blivit värvad till posten som ordförande. Organisationen som nyligen bytte namn från Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI), vill profilera sig som hållbar. Detta lyfter även Reinfeldt själv fram i ett uttalande när nyheten om ordförandeskapet blev offentlig på tisdagen.

– Det viktigaste steget för att nå ett hållbart samhälle som ligger framför Sverige är omställningen av drivmedel och mobilitet. Det måste genomföras med stor beslutsamhet, kunskap och baserat på kommersiellt gångbara lösningar, säger Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Chefer från bensinbolag

Han tar över ordförandeklubban efter Ewa Björling som även hon är tidigare toppmoderat, bland annat som handelsminister i alliansregeringen. Reinfeldt kommer leda en styrelse där ledamöterna är chefer från bensinbolagen Circle K och St1 samt Preem, vars vd Magnus Heimburg gärna lyfter fram bolagets hållbarhetsarbete och satsningar på biobränsle.

Men än så länge utgör biobränsle knappt en procent av Preems totala produktion. Även OKQ8 har en styrelsepost och trots bolagets nya gröna profil utgör biodrivmedel endast 20 procent av bolagets totala försäljning.

”Dödsdömd bransch”

Att Fredrik Reinfeldt väljer att företräda Drivkraft Sverige ”är djupt omoraliskt och tyder på dåligt omdöme”, säger Isadora Wronski som är Sverigechef på Greenpeace.

– Att försöka gömma petroleumverksamheten bakom bioenergi och ett nytt namn lurar inte någon. Jag skulle säga att Reinfeldt väljer att satsa på fel häst – inte bara ur ett klimatperspektiv, utan även ekonomiskt. Den bransch han väljer att företräda är dödsdömd.

Varför tror du att de vill ha Reinfeldt som ordförande?

–  Greenwashing. De hoppas kunna höja sin trovärdighet genom att köpa in sig i de nätverk han har sedan tiden som statsminister. För Reinfeldt och Moderaterna riskerar det dock att ge en stor skada i förtroende hos de väljare som litat på deras löften om att de tar klimatfrågan på allvar.

Det finns också starka skäl till att ifrågasätta hållbarheten i biodrivmedel, anser Isadora Wronski.

– Det är en falsk klimatlösning som dessutom hotar den biologiska mångfalden. Förbränningsmotorns tid är förbi, den borde förbjudas. Utsläpp är utsläpp vare sig koldioxiden kommer från biobaserade eller fossila bränslen.

Hur mycket Reinfeldt får i lön på sitt nya jobb vill inte Drivkraft Sverige avslöja. Men av tidigare inkomstår att döma är han inte billig att anlita. Som partiledare i Moderaterna och statsminister hade Fredrik Reinfeldt en årslön på 1,9 miljoner. Sedan han lämnade politiken har hans inkomster mer än fördubblats. De senaste fem åren har han tjänat i snitt 4,5 miljoner kronor per år. Pengarna har han plockat in genom det privata bolaget Fredrik Reinfeldt AB som har gjort en vinst på sammanlagt 57 miljoner kronor sedan 2014.

Kontroversiella uppdrag

Pengarna kommer från uppdrag som bland annat föreläsare där taxan per timme uppgår till 100 000 kronor, enligt SVT. Reinfeldt har också varit rådgivare åt den amerikanska storbanken Bank of America Merril Lynch. Men det kanske mest kontroversiella uppdraget är affärerna i Kina.

Expressen avslöjade att Reinfeldt utifrån avtal med det svenska bolaget AI NGTI gått in som ledamot i styrelsen för ett Hongkong-baserat bolag som kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet. För arbetet fick han cirka 1,5 miljoner kronor per år.

Drivkraft Sverige meddelar att Fredrik Reinfeldt avböjer förfrågan om en intervju.

”Avseende frågan om ersättning till ordförande, så är det en fråga för stämman att besluta när han tillträder i slutet av maj", skriver vd Johan G Andersson i ett mejl.

Drivkraft Sverige

• Är en intresseorganisation för fossil- och biodrivmedelsbranschen som nyligen bytt namn från Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet (SPBI). Medlemsföretag är bland andra Preem, Shell, OKQ8, Air BP Sweden AB (Brittish Petroleum).

Reinfeldts andra lobbyuppdrag

• Konsult i bolaget NGT som samäger ett Hongkong-bolag kontrollerat av kinesiska staten.

• Rådgivare åt Bank of America Merril Lynch.

• Ordförande för organisationen EITI, som arbetar med styrning av olje- gas- och mineralresurser.