Klimat.

2021-05-11 09:00
Bild: Pontus Lundahl/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Regioner tar strid mot regeringens besked om Bromma

I april meddelade regeringen att de vill lägga ned Bromma flygplats. Nu ger sig sju svenska regioner in i striden och uppmanar regeringen att vänta med slutligt beslut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Striden om Bromma flygplats är ännu inte avgjord. På måndagen skickade sju regioner in en gemensam skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth med en vädjan om att avvakta med nedläggningsbeslut innan tillräcklig flygkapacitet har säkerställts på Arlanda.

– Norra Sveriges geografiska avstånd till Stockholm behöver minimeras tidsmässigt. Om Bromma läggs ned måste motsvarande flygkapacitet först ha säkerställts på Arlanda. Det finns en risk att det blir svårare för flygbolagen att få tillgång till attraktiva tider, så kallade slottider, vilket kan leda till att flygbolag av brist på lönsamhet väljer att inte trafikera en sträcka, säger Rickard Carstedt (S) ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

I skrivelsen tar den regionala sjuklövern upp den nationella strategin för hållbar regional utveckling och påminner om att regeringen i den betonar vikten av likvärdiga möjligheter till boende, arbete och välfärd i hela landet. 

”Tillgängligheten till Stockholm är inte en fråga för Stockholms stad, det är en nationell angelägenhet”, står bland annat att läsa i brevet. 

De regioner som undertecknat skrivelsen är förutom redan nämnda Västerbotten Västernorrland, Blekinge, Halland, Skåne, Gotland och Kalmar län. 

Det var den 21 april som regeringen på en pressträff meddelade att de bedömer det som olönsamt att driva vidare Bromma flygplats efter coronapandemin och att de därför vill lägga ned flygplatsen så snart som möjligt för att istället säkra nödvändig flygtrafik på Arlanda.