Klimat.

2019-05-22 13:00
Bild: Martin Meissner/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ny global skolstrejk för klimatet på fredag

Fridays for futures globala klimatstrejk i mars samlade miljoner demonstranter världen över. På fredag innan EU-valet är det dags igen.

”Vi uppmanar alla röstande att tänka på klimatet vid valurnan. Men strejken är global och rör inte bara EU-medborgare”, säger organisatören Isabelle Axelsson

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den snabbt växande klimat­rörelsen Fridays for future har utlyst en ny global strejkdag nu på fredag, 24 maj. Då arrangeras manifestationer på minst 109 orter i Sverige och på 1 300 platser i drygt 100 länder över världen.

Isabelle Axelsson är en av arrangörerna:

– Vi valde att lägga vår andra globala strejk sista fredagen innan EU-valet för att påminna människor om att tänka på klimatet när de lägger sin röst, säger hon.

– Men strejken är global och rör inte bara EU-medborgare. Enligt våra beräkningar deltog 1,8 miljoner människor i protesterna den 15 mars. Vi hoppas på minst lika stort deltagande på fredag.

Storstrejk i september

I Stockholm kommer den gemensamma marschen att gå från Humlegården till Kungsträdgården, där kända artister uppträder och Greta Thunberg och inbjudna klimatforskare håller tal.

– Den här gången fokuserar vi på Europaparlamentet. Vi kommer inte ha en chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu.

Isabelle Axelsson har strejkat varje fredag mellan kl 8–15 sedan i höstas. Hon fyllde nyss 18 och ska själv rösta på söndag.

– Absolut. Och det hoppas jag att fler gör. Fridays for future är partipolitiskt obundna och vi talar inte om hur människor ska rösta, men vi uppmanar folk att göra sin egen research.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Saknar motstycke

Fridays for future har vuxit ur den skolstrejk för klimatet som inleddes av Greta Thunberg den 20 augusti förra året. Rörelsen har spridit sig bland unga över hela världen i en takt och omfattning som saknar motstycke. Men även vuxna visar sitt stöd.

– Det uppskattar vi givetvis, vi vill att så många vuxna som möjligt kommer och stöttar oss, säger Isabelle Axelsson.

Den 27 september har Fridays for future utlyst ännu en global jättestrejk – en storstrejk, inte bara skolstrejk.

– Då uppmanar vi även alla vuxna att strejka med oss. Vi för samtal med fackförbunden nu – det ska bli en politisk storstrejk för klimatet.

800dagar

Det gemensamma budskapet för Global strike for future 24 maj:

Lyssna på forskarna.   

Följ Parisavtalet.

Stoppa uppvärmningen under 1,5 grader.

Politiker på alla nivåer, deklarera nödläge för klimatet.

Rörelsens mål är att på rättvisa, demokratiska och jämlika grunder bevara och förvalta en levande planet för kommande generationer.