Klimat.

2019-05-03 10:00
MP:s språkrör Isabella Lövin på scen under förra årets partikongress.  Bild: Peter Krüger/TT
MP:s språkrör Isabella Lövin på scen under förra årets partikongress.
Puffetikett
Dagens ETC

MP-ledning nobbar progressiv flygskatt

Nolltaxa i kollektivtrafiken och lägg ner flyglinjerna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är några av gräsrötternas motioner inför Miljöpartiets kongress i helgen. Men partistyrelsen bromsar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är ett skakigt miljöparti som idag samlas för kongress i Örebro. Medlemmarna ska välja en efterträdare till språkröret Gustav Fridolin och ta ställning till om partiet ska byta namn till ”De Gröna”.

Men den stora frågan är politikens riktning. Partiet har länge kämpat med låga opinionssiffror och gräsrötter som Dagens ETC talat med säger att de nu står vid ett vägskäl: lägg om politiken eller riskera att försvinna.

Det finns ett tryck underifrån för en mer progressiv miljö- och klimatpolitik vilket syns tydligt i ett antal motioner som utmanar partistyrelsen. Det finns förslag om resilienstjänst, en slags grön värnplikt, samt införandet av trängselskatter i fler städer. Grön ungdom kräver att partiet trappar upp flygskatten och gör den progressiv.

– Vi vill att de som flyger och tjänar mest ska betala mer. Flygskatten som vi har idag är endast 60 kronor per biljett för inrikesflyg det är för lite, säger David Ling, språkrör för Grön ungdom.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Ja till flygsubventioner

Ungdomsförbundet vill också slopa subventionerna till flygplatser och helt förbjuda inrikesflyget mellan de tre storstäderna. Men i handlingarna till kongressen säger partistyrelsen nej till progressiv flygskatt och samt ja till fortsatta subventioner till flygplatserna. Parti­styrelsen anser ”att det kan finnas flygplatser som behöver stöd, där tillgängligheten är för dålig på andra sätt” men att partiets inriktning är att ”komma bort från subventioner i den mån det är möjligt”.

– Jag tycker att det är lite svagt. Flygskatten var en enorm vinst under förra mandat­perioden men vi måste gå  längre. Vi behöver vara modiga nu. Klimatsituationen är så akut att vi måste göra allt för att minska flyget, säger David Ling.

Flera motioner till kongressen handlar om avgiftsfri kollektivtrafik i olika former. Linnéa Palme, MP-medlem i Stockholm, vill inför nolltaxa i hela landet.

– För att minska utsläppen. Det handlar om miljö för både naturen och för människan. Det blir allt dyrare att åka buss vilket inte är hållbart.

Men partistyrelsen säger nej till förslaget och skriver i motiveringen att de ser en ”stor risk för att människor som idag går eller cyklar istället börjar åka kollektivt, och detta ser vi inte som någon fördel, varken miljömässigt, ekonomiskt eller hälso­mässigt”. Linnéa Palme tycker att det är tråkigt men hoppas att hon i framtiden får gehör för sina idéer i partiet.

– Det var väntat att de skulle säga nej. Men jag tänker långsiktigt och vill med mina förslag inspirera andra att fortsätta driva på för förändring. Luxemburg är ett speciellt land men de har nyligen infört gratis kollektivtrafik. Sverige skulle kunna följa efter och vara ett föregångsland.

Linnéa Palme säger att Miljö­partiet är inne i förändrings­period.

– Antingen kommer partiet försvinna totalt eller så kommer vi att växa. Det är nu framtiden avgörs.

Läs vidare på nästa sida: 3 intressanta motioner inför MP-kongressen