Klimat.

2019-09-19 16:30
Anja Schein/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Minskad köttkonsumtion hos Sveriges unga

Enligt en ny undersökning från Novus har mer än hälften av de unga svenskarna minskat sin köttkonsumtion. Många av dem anger oro för klimatförändringar som anledning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nio av tio svenskar tror att klimatförändringarna är orsakade av människan. Däremot råder det stor skillnad mellan unga och äldres inställning till hur köttproduktionen påverkar klimatet. Det visar en ny undersökning från Novus som gjorts på beställning av SVT.

I undersökningen uppger över hälften av unga i åldersgruppen 18-29 år att de har minskat eller helt slutat att äta kött för klimatets skull. När det gäller den del av befolkningen som är 50 år och äldre uppger bara 1-2 procent att de tror att köttproduktion har orsakat klimatförändringarna. Endast var tredje person i åldersgruppen 50-79 år uppger att de har slutat helt eller äter mindre kött för klimatets skull.

Undersökningsföretaget Novus vd Torbjörn Sjöström förklarar skillnaden med att unga generellt är mer engagerade för klimatet än äldre.

Mer framtid framför sig

– Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är. Det kan också bero på att äldre inte är lika ideologiskt övertygade. Det är mer fokus på familjen, huset, livet. Vardagen tar över och lång-siktiga frågor som klimatet hamnar i skymundan, säger han i en kommentar till SVT.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enligt uträkningar som forskare har gjort, bland annat den svenske klimatexperten Johan Rockström, skulle en hållbar köttkonsumtion för planeten innebära max 300 gram rött kött i veckan. Idag äter svenskar dubbelt så mycket, i snitt 700 gram rött kött i veckan.

När det gäller benägenheten att dra ner på köttkonsumtionen till en dag veckan för klimatets skull visar Novus-undersökningen en delad bild. 44 procent uppger att de är redo att äta max 300 gram i veckan, medan 43 procent svarar att de inte kan tänka sig det.

Undersökningen

Undersökningen om köttkonsumtion genomfördes 5-11 september 2019 i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1004 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år. Svarsfrekvensen var 56 procent.