KLIMAT/TRE FRÅGOR.

2021-06-22 07:00
Bild: Peter Knutson
Puffetikett
Dagens ETC

”Människor ska känna att det är en helt levande stad”

Karin Wanngård. Oppositionsborgarråd för Socialdemokraterna i Stockholm, som lagt fram ett förslag om att göra huvudstaden till en så kallad 15-minutersstad.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vad innebär en 15-minutersstad?

– Att människor inom 15 minuter från där de bor ska ha tillgång till både bra service och rekreationsmöjligheter. Det handlar inte om att människor ska flytta in till innerstaden, utan att ytterstaden ska få ännu bättre och närmare service
än idag. Att människor ska känna att det är en helt ­levande stad.

– Genom att se till att människor trivs i alla våra stadsdelar får vi en mer ­jämlik stad, samtidigt som miljön gynnas av att bil­åkandet minskar.

Det låter härligt att ha gång- eller cykelavstånd till allt, men har alla verkligen lyxen att välja exempelvis boende och bostad inom 15 minuters avstånd?

– Nej, väldigt många stockholmare har inte alls den lyxen idag att de kan välja var de ska bo. Det gör det ännu viktigare att människor – oavsett var de har hamnat – ska ha goda boendemiljöer som gör att de vill stanna kvar.

Paris socialdemokratiska borgmästare Anne Hidalgo är en av de som anammat det här konceptet och som också har en tydlig rödgrön agenda i sin politik. Hur mycket av inspirationen kommer därifrån?

– Jag och Anne hade ett väldigt nära samarbete när jag var finansborgarråd i Stockholm och det är klart att hon inspirerar oerhört mycket, som den starka borgmästare hon är. Hon har verkligen tagit strid för ett grönare och renare Paris där invånarna också har möjlighet att bo och verka i hela staden.

– I arbetet med att göra Stockholm till en 15-minutersstad vill jag betona vikten av att vi får med oss medborgarna. Vi politiker lägger en ram, men sen är det upp till de boende i olika områden att i detalj utforma vad de vill göra.

Tipsa om artikeln via e-post