Klimat.

2021-04-19 13:20
Merkel. Bild: Annegret Hilse/AP
Merkel.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatfrågan kan ­avgöra tyska valet

Medan de statsbärande partierna CDU och SPD håller på att implodera smyger De Gröna upp som Tysklands framtid. De Gröna är given tvåa i opinionen, bara några få procentenheter efter kristdemokraterna, och när coronakrisen är över kan klimatfrågan åter hamna i topp på agendan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

27 mot 23. Så många procent fick statsbärande kristdemokraterna CDU respektive miljöpartiet De Gröna i en opinionsmätning av institutet Forsa i veckan. Socialdemokratiska SPD halkar långt efter på 15 procent, med högerextrema AfD i hasorna på 11 procent.

Att De Gröna nu har stabiliserat sig som Tysklands näst största parti har hamnat lite i skymundan av de ständiga rapporterna om skandalerna och maktkampen inom CDU och systerpartiet CSU. De står alltjämt lätt handfallna inför frågan om vem som egentligen ska efterträda Angela Merkel som förbundskansler när hon avgår efter 16 år i höst.

Grön framgångsvåg

Oavsett vem den kristdemokratiska unionen till slut väljer som kandidat till valet i september kommer det vara en försvagad man, som ställs mot en grön ledare i en stark framgångsvåg.

Ett sannolikt scenario efter valet som det spekuleras om är en framtida svartgrön allians med CDU/CSU och De Gröna, som i delstaten Baden-Württemberg, där De Grönas Winfried Kretschmann varit ministerpresident sedan 2011 och fortsätter regera ihop med CDU efter att ha vunnit valet stort igen i våras.

Kampen mot extremhögern

Klimatfrågan är en av de centrala i Tyskland, som har gjort tydliga åtaganden i hållbar riktning, med målet att reducera koldioxidutsläppen med minst 55 procent till 2030.

Och för majoriteten av de tyska väljarna är De Gröna överlägsna som det enda partiet som verkligen tar klimatet på högsta allvar.

Samtidigt har De Gröna i Tyskland även lyckats med att nåt ut bredare, med såväl sociala frågor som en tolerant och öppen flyktingpolitik och kampen mot extremhögern.

I förra valet, 2017, fick De Gröna bara 8,9 procent. Allt annat än en fördubbling av det resultatet i valet i september skulle vara en besvikelse för partiet. Så sent som i mars blev De Gröna allra största parti i flera andra opinionsmätningar.

Val till Förbundsdagen

Söndag 26 september går Tyskland till val till Förbundsdagen.

I förra valet, 2017, fick kristdemokratiska CDU/CSU 26,8 procent, socialdemokratiska SPD 20,5 procent, högerextrema AfD 12,6 procent, marknadsliberala FDP 10,7 procent, vänsterpartiet Die Linke 9,2 procent och miljöpartiet De Gröna 8,9 procent.

Efter långa förhandlingar bildade CDU och SPD återigen regering i form av en så kallad storkoaliton med Angela Merkel som förbundskansler och SPD:s nuvarande kandidat Olaf Scholz som vicekansler och finansminister.