Tre frågor.

2017-04-21 16:00
Karolina Skog (MP) Bild: Anders Wiklund/TT
Karolina Skog (MP)

Karolina Skog: ”Det måste bli lättare att konsumera hållbart”

”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.” Det slog Socialdemokraterna fast på sin kongress. Men hur ska det gå till? Dagens ETC har frågat miljöminister Karolina Skog (MP).

Socialdemokraterna har ju traditionellt varit mer klassiskt tillväxtfokuserade och mindre miljöfokuserade än Miljöpartiet. Vad tycker du om att de nu vill skärpa klimatmålen?

– Sverige ska alltid ligga i global framkant i miljöfrågorna, det är just därför som regeringen valt att sätta upp några av de mest ambitiösa mål som finns i världen. Om Sverige lyckas bli världens första fossilfria välfärdsland så är det ju fantastiskt!, säger miljöminister Karolina Skog (MP).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kan du ge en översiktlig trepunktslista på hur Sverige ska bli först i mål?

– Det viktigaste framöver är transporterna. Vi måste bygga höghastighetsbanor, transportera mer gods på järnväg och med sjöfart. Flyget måste betala sina klimatkostnader. Vi behöver också ställa om städerna. Här behöver vi möjliggöra för att fler ska välja att gå, cykla eller ta kollektivtrafiken. Det sista handlar om konsumtionen. Det måste bli lättare att konsumera hållbart och att i större utsträckning laga och reparera varor och konsumera tjänster.

Och vilka är de största hindren för att nå 100-procentig fossilfrihet?

– Sverige har i grunden väldigt goda förutsättningar att ställa om. Vi har en stor andel förnybar el och vi har rikligt med förnybar råvara som kan användas i omställningen. Några av de stora utmaningarna framöver är omställningen av flyget och av den tunga industrin, men även på dessa områden sker en hel del positiv utveckling som jag följer med stort intresse.