Klimat.

2021-04-18 11:35
  • Djurägare i väst är oftare veganer och vegetarianer än andra. En del av dem låter husdjuren ta efter deras matvanor. Leif R Jansson/TT
    Djurägare i väst är oftare veganer och vegetarianer än andra. En del av dem låter husdjuren ta efter deras matvanor.
  • Åke Hedhammar är veterinär och är medförfattare till ”Hundmatboken”, en kokbok för hundägare. Privat
    Åke Hedhammar är veterinär och är medförfattare till ”Hundmatboken”, en kokbok för hundägare.
  • Alexandre Barchiesi jobbar på Jordbruksverket. Privat.
    Alexandre Barchiesi jobbar på Jordbruksverket.
Puffetikett
Dagens ETC

Kan din hund bli vegan?

Hundar är liksom vargar skapta för att äta kött. Eller – har människan tvingat in sin bästa vän in i den köttnorm som råder i samhället?

Djurägare, i alla fall i västvärlden, tenderar att vara vegetarianer eller veganer i högre grad än andra människor. Vissa går steget längre och vill att deras husdjur också ska leva efter deras principer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Adina Hargeby, 30, Stockholm, jobbar med ekonomi och inköp på ett inredningsföretag. Hon är vegan och det är också hennes tre hundar: Limerick, en vit herdehund på nio år; Hugo, en elvaårig blandras, och Elliot, en dvärgpinscher på 13 år. Sedan sju år tillbaka äter hundarna veganska helfoder, med undantag för Elliot som i perioder lider av urinvägsinfektioner. Då får han äta ett veterinärfoder som förebygger och löser upp urinsten – ett foder som innehåller animalier.

Det var etiska skäl som fick Adina Hargeby att intressera sig för om det går att ställa om innehållet i hundarnas matskålar.

– Det är ganska bisarrt att vi utfodrar våra älskade husdjur med andra djur, djur som också har känslor och personligheter.

Faktabaserad kost

Hon säger att hon är övertygad om att alla hundägare vill ge sin hund det allra bästa för att den ska förbli pigg och frisk. Men att debatten kring hundars foder lider av missförstånd, fördomar och känsloargument.

– Det är så benhårt inpräntat att hundar måste äta kött. Det är tråkigt. Hundar är inga vargar.

När hon började läsa på upptäckte hon att alla essentiella näringsämnen som krävs i en hunddiet kan uppnås helt utan animaliska produkter.

– Jag är inte intresserad av att hävda någonting som inte är sant, exempelvis att hundar som äter veganskt är mycket friskare. Jag är intresserad av fakta. Det är fakta att hundar mår bra av en bra kost, och en bra kost kan vara såväl vegansk som animalierik. Sen kan jag förstås ha subjektiva åsikter om att fler hundar bör äta veganskt för andra djurs skull och miljön.

Djurägaren har ansvar

I Sverige är det inte uttryckligen förbjudet att ge sin hund en vegansk kost. Marknaden för icke-animaliska helfoder som innehåller alla näringsämnen en hund behöver för att hålla sig frisk har vuxit starkt i flera år – utan att stöta på patrull från Jordbruksverket.

Alexandre Barchiesi som jobbar på myndighetens djurvälfärdsenhet säger dock att det fanns en arbetshypotes om att förbjuda veganska hundfoder på bordet när djurskyddsreglerna skrevs om härom året.

– Men till slut landade vi i att djurägare ska garantera en allsidig näringstillförsel i den utsträckning att deras husdjur varken blir för magra eller för feta och att fodret inte ska göra djuren sjuka. Det är formuleringar som bättre täcker problematiken – djur ska äta foder som främjar deras hälsa.

Men frågan är komplex, säger Alexandre Barchiesi. Hundar är köttätare, men klarar sig hyfsat bra på ganska stora mängder vegetariska råvaror. Och det är svårt för domstolar att bevisa att en djurägare inte ger sina djur rätt mat. Många veterinärer är negativt inställda till veganska foder och kopplar dem till olika hälsoproblem hos hundar. Marknaden för icke-animaliska foder å sin sida utvecklas snabbt och kan ändra på debatten som den ser ut idag.

– Men så länge som det finns en köttproduktion i Sverige som skapar slakterirester är det bra ur resurssynpunkt att biprodukterna inte slängs, säger Alexandre Barchiesi.

De flesta hundar är allätare

Åke Hedhammar är veterinär och seniorprofessor i smådjursmedicin vid SLU och medförfattare till ”Hundmatboken”, en kokbok för hundägare. Av den kan man bland annat lära sig att hundar äter det som de tycker smakar bäst och inte det de har behov av. Liksom barn helst skulle vilja äta godis hela dagarna älskar hunden kött – men i längden skulle ingen av dem må speciellt bra av en sådan kost.  

Åke Hedhammar säger att forskare för några år sedan hittade den gen som skiljer vargar från hundar och att det är den som gör att hundar lättare kan spjälka vegetabilier och bättre tillgodogöra sig stärkelse än sin anfader vargen.

– Därför går det att göra vuxna hundar till veganer om deras ägare vill ha det så, under förutsättning att de håller koll på vad de ger sina djur. Däremot är det olämpligt med en vegansk kost under uppväxten. Det är svårt att ha koll att valpar som växer får i sig all den näring de behöver. 

Dessutom har de raser som ligger närmast vargar, som grönlandshund, siberian husky, samojed och andra polarhundar, svårare att hantera vegetabilier.  

Finns det en köttnorm i samhället som gör att hundar äter mer kött än de faktiskt behöver? 

– Hundar behöver inte så mycket kött som många tror. Men de flesta hundar äter faktiskt redan ganska mycket vegetabilier genom torrfodret. De har på sätt och vis redan klimatanpassat sig, jämfört med hur de åt förr i tiden.  

Själv ger han sin hund, borderterriern Mira, torrfoder och matrester som innehåller såväl kött som grönsaker.

– Idag har hon också fått en lyxkonserv med kött i, som vi fick i gåva. Den blev hon väldigt glad av.

Hundens klimatpåverkan

Under 2020 ökade antalet hundar i Sverige med elva procent, enligt Svenska kennelklubbens register, till över en miljon.

Det ökande antalet sällskapsdjur väcker frågor om vilka val som medvetna djurägare kan göra för att minska på sina djurs klimat- och miljöpåverkan.

Enligt en amerikansk studie (Okin, ”Environmental impacts of food consumption by dogs and cats”, PLOS ONE, 2017) står husdjur för ungefär en femtedel av konsumtionen av kött och fisk i USA. Miljöpåverkan från foderproduktionen för hundar och katter beräknas motsvara kring 25–30 procent av den totala mänskliga matproduktionen när det gäller fem specifika faktorer: landanvändning, vatten, fossila bränslen, fosfatanvändning samt biocider.

Köttproduktionens påverkan på miljön kunde i dessa fem kategorier vara mellan 4 och 26 gånger så hög som vid tillverkning av protein från exempelvis soja.

Dessutom släppte produktionen ut 48 till 80 miljoner ton växthusgaser som bidrar till uppvärmningen.