Klimat.

2014-03-31 17:34
IPCC:s rapport presenterades i japanska Yokohama. Bild: Shizuo Kambayashi/AP/TT
IPCC:s rapport presenterades i japanska Yokohama.

IPCC:s klimatrapport varnar för katastrof 

Klimatförändringarna är redan här och riskerna är större än vad man tidigare trott. Det framgår i del två av FN:s klimatrapport som släpptes i natt.
   – Det händer nu, inte bara i Arktis utan över hela världen, säger forskaren Richard Klein, en av huvudförfattarna bakom den nya IPCC-rapporten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jordbruket, människors hälsa, ekosystemen och vattentillgången visar redan tydliga tecken på påverkan. Klimatförändringarna är inte längre ett avlägset hot, de sker här och nu. Den slutsatsen drog forskarna redan i IPCC:s förra rapport 2007.

– Skillnaden är att vi dag har mycket mer data och information som bekräftar tidigare hypoteser. Och eftersom inga avgörande steg har tagits för att stoppa utvecklingen så fortskrider den, säger Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute.

I Sverige syns redan tydliga förändringar i ekosystemen, enligt Klein, förändringar som kommer att bli dramatiska om vi inte får stopp på växthusgasutsläppen.

– Ju närmare norrut man kommer, desto större blir temperaturhöjningen. I norra Sverige kan vi på sikt förvänta oss en temperaturhöjning på 6–8 grader. Ekosystemen kommer att se helt annorlunda ut, många arter kommer att försvinna då de inte kan flytta till kyligare trakter. Vi kan också förvänta oss fler allvarliga översvämningar, vilket många delar av världen redan upplever, säger Richard Klein.

Drabbar de fattiga värre

För första gången i år har IPCC också med ett avsnitt om risker kopplade till klimatförändringarna. Utvecklingen hotar att förvärra redan existerande problem med fattigdom, konflikter, sjukdomar och flyktingströmmar.

– Vi sätter klimatförändringarna i en bredare kontext i årets rapport och kan konstatera att klimatförändringarna drabbar redan fattiga och marginaliserade människor i utvecklingsländer särskilt hårt eftersom de har små möjligheter att anpassa sig till det som händer, säger Richard Klein.

Slutsatsen är att vi måste få ner koldioxidutsläppen drastiskt för att undvika katastrof.

– Vi kan inte undvika alla negativa följder av uppvärmningen. Framtiden är delvis intecknad. Men det är förstås oerhört viktigt att få ner utsläppen. Ju större utsläpp, desto större risker. Istället för att stå inför hanterbara problem kan uppvärmningen få konsekvenser vi inte klarar av att hantera, säger han.

En av forskarna, ekonomen Richard Tol från universitetet i Sussex beslutade redan för sex månader sedan att han inte ville signera sitt kapitel och sammanfattningen med sitt namn eftersom han anser att slutsatserna är för alarmistiska. Vad säger du om det?

– Jag känner honom. Han är ekonom och använder vissa modeller för att räkna fram kostnader och vinster till följd av klimatförändringarna. Men som jag ser det är dessa modeller inte tillräckliga för att handskas med komplexiteten i frågan, inte minst med riskerna för människor, säger Richard Klein.

– Anser jag att rapporten är alarmistisk? Nej, det gör jag inte. Bevisen är starkare än någonsin tidigare. Osäkerhet brukar användas som en ursäkt för att vänta och se, men vi borde inte vänta tills vi går över gränsen. Jag hoppas att alla som läser rapporten använder sin makt till att påverka politikerna att agera.

Femte rapporten

Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC, grundades 1988 av FN:s Miljöprogram (UNEP) och World Meteorological Organisation (WMO). Syftet är att förse världen med aktuell och saklig forskning kring klimatförändringarna och dess påverkan på miljö och samhällen. Årets klimatrapport är IPCC:s femte i ordningen och presenteras i delar från och med september 2013 till oktober 2014. Den aktuella delrapporten har författats av 309 ledande forskare från 70 länder.