Klimat.

2021-04-26 14:05
Margareta Lundberg.  Bild: Jenny thörnberg. Håkon Mosvold Larsen/TT. Faksimil
Margareta Lundberg.
Puffetikett
Dagens ETC

Ica sponsrar flygresor – trots klimatkris: ”Direkt pinsamt”

Enligt dagligvarujätten Ica ska företaget ”arbeta mot netto noll klimatutsläpp i den egna verksamheten” och ”hjälpa kunderna till mer hållbara val”. Samtidigt sponsrar de stammiskundernas flygresor med flera tusen kronor.

– Jag tycker att det är djupt beklämmande, säger tidigare Ica-kunden Margareta Lundberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

3000 kronor i rabatt vid köp av en flygsemester till Maldiverna, 1200 kronor per bokning om en charter frestar mer. Dessa lockande erbjudanden mötte stammiskunden Margareta Lundberg när hon öppnade Ica:s senaste medlemsblad. Men Margareta blev inte lockad, hon blev arg.

– Jag tycker att det är djupt beklämmande att Ica inte bara uppmuntrar, utan till och med sponsrar, människors flygsemestrar. De vet ju dessutom att ju längre flygresan är desto större är utsläppen, vilket de då sponsrar med större belopp, säger Margareta Lundberg.

”Det mest hållbara alternativet”

Samtidigt jobbar Ica-koncernen hårt på sin hållbarhetsprofil. På nätet berättar de utförligt om sitt hållbarhetsarbete.

”Vi ska minimera vår miljöpåverkan, arbeta mot netto noll klimatutsläpp i vår egen verksamhet och hjälpa våra kunder till mer hållbara val” skriver Ica Gruppen bland annat.

Ingen på Ica Gruppen vill ställa upp på en telefonintervju om hur koncernens hållbarhetsarbete rimmar med medlemsrabatter på flygresor, men Nina Tarukoski, senior brand & market manager på Ica Sverige, skriver i mejlsvar att ”det är angeläget för Ica att tillsammans med våra partners kunna driva en positiv förändring”.

– Vi vill kunna erbjuda det mest hållbara alternativet. Ving har bland annat infört klimatkompensation av samtliga flygresor och de fortsätter att aktivt bidra och utveckla ett mer hållbart resande med alternativa transportmedel, skriver hon.

”En global livsstil”

De flesta flygresebolag klimatkompenserar, men metoden kritiseras kraftigt av klimatforskare, både för att inte fungera och för att det inte räcker att kompensera utsläpp då vi måste minska dem nu. Vad säger du om det? 

 – Huvudfokus för oss och alla våra samarbetspartners ska givetvis vara att minska utsläppen men klimatkompensation är ett viktigt komplement för de utsläpp man inte kan göra något åt.

– Vi tror inte att människor kommer att sluta resa och därför vill vi ge våra stammisar ett erbjudande från en leverantör som verkar för att minska utsläppen.

Vad säger ni till kunder som anser att det är fel att ni sponsrar flysemestrar?

– Idag har de flesta en alltmer global livsstil, vilket gör att vi i allt större utsträckning använder flyg som transportmedel. Inom ICA är vi naturligtvis medvetna om att flygresor har ett stort klimatavtryck jämfört med andra transportsätt. Vi har valt att samarbeta med Ving då de har stort fokus på hållbarhetsfrågor.

Sluthandlat på Ica

Margareta Lundberg köper inte den förklaringen.

– Vad är det egentligen de säger? Att det är dåligt för klimatet att flyga, men att just Ving är så klimatvänliga, och de vill så gärna hjälpa kunderna till mer hållbara val?

– Att hänvisa till en global livsstil är direkt pinsamt. Snarare ökar medvetenheten idag om vårt gemensamma ansvar för att minska miljöbelastningen. Det betyder inte att vi slutar resa, men vi väljer andra färdsätt, säger Margareta Lundberg.

Hon har nu slutat handla på Ica.

– Självklart vill man ha förtroende för sin livsmedelsaffär. Ica är ett jätteföretag och genom att sponsra flygsemestrar bidrar de till uppfattningen att det är okej. Jag vet faktiskt inte om jag nånsin vill bli kund där igen, säger Margareta Lundberg.

Stammiskort med rabatter

ICA Gruppen Aktiebolag är ett svenskt detaljhandelsföretag, som till största del verkar i dagligvaruhandeln och är ensam ägare av dagligvarujätten ICA.

Den som har kort på ICA kallas stammiskund får rabatt på en rad produkter och tjänster via koncernens samarbetspartners, däribland flygresebolaget Ving.