Klimat.

2020-01-29 15:00
Bild: Hasan Jamali/AP/TT / Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

The Guardian stoppar fossila annonser

Den inflytelserika brittiska tidningen The Guardian stoppar med start idag alla annonser från företag som utvinner fossila bränslen.

Det är det första stora internationella medieföretaget som tar steget, fyra månader efter att Dagens ETC gjorde det – och tre veckor efter att Greta Thunberg frågade vilken tidning som skulle följa efter.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fossila företag lägger stora resurser på att göra reklam för sina relativt små satsningar på förnybara bränslen. Så gröntvättar de sitt varumärke medan de fortsätter bedriva sin kärnverksamhet: att utvinna fossila bränslen och elda på klimatkatastrofen.

Nu blir det stopp för det – i alla fall hos det brittiska medieföretaget Guardian Media Group, som länge varit en av de medier som drivit klimatfrågan hårdast. 

”Vi blir den första globala nyhetsorganisationen som inför ett fullständigt förbud mot att ta emot pengar från företag som utvinner fossila bränslen,” skriver The Guardian idag och meddelar att förbudet börjar gälla omedelbart.

– Vårt beslut grundar sig på att många i den industrin i decennier har försökt hindra regeringar över världen att genomföra viktiga klimatåtgärder, säger Hamish Nicklin, en av företagets chefer, i ett uttalande.

Kommer drabba tidningen

40 procent av Guardians intäkter kommer från annonser och förbudet kommer att leda till förluster för företaget – i alla fall på kort sikt. Men med tiden hoppas företaget bygga förtroende hos sina konsumenter och andra aktörer.

Beroendet av annonser är dock skälet till att förbudet inte omfattar företag som säljer produkter och tjänster som orsakar stora utsläpp av växthusgaser, som charterresor och bilar.

The Guardians beslut kom bara tre veckor efter att klimataktivisten Greta Thunbergs tweet:

800dagar
Tipsa om artikeln via e-post