Klimat.

2021-04-19 13:20
  • Annalena Baerbock – kanslerkandidat för De Gröna i Tyskland.  Bild: Jens Meyer/AP
    Annalena Baerbock – kanslerkandidat för De Gröna i Tyskland.
  • Striden om kanslerkandidat för De gröna stod mellan Annalena Baerbock och Robert Habeck.  Bild: AP
    Striden om kanslerkandidat för De gröna stod mellan Annalena Baerbock och Robert Habeck. 
Puffetikett
Dagens ETC

Gröna kandidaten kan bli Angela Merkels arvtagare

Hon är den klarast lysande stjärnan i tysk politik just nu och under måndagen valdes Annalena Baerbock till miljö­partiet De Grönas kandidat till kansler i höstens val.

När maktstriden inom kristdemokraterna tätnar och klimatfrågan engagerar de tyska väljarna ser det inte helt omöjligt ut att Angela Merkels efterträdare blir grön, ung och kvinna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I snart 16 års tid, sedan november 2005, har Angela Merkel varit förbundskansler i Tyskland. Samma år blev en 24-årig Annalena Baerbock medlem i miljöpartiet De Gröna. Nu verkar det som att Baerbock ger sig in i kampen om att efterträda den som lett landet under hela hennes politiska liv.

Annalena Baerbock föddes i december 1980 och tillhör därmed den generation som växt upp efter kalla kriget, efter murens fall, efter det enade Tyskland och där den stora krisen handlat mer om klimatet än något annat.

Fixstjärna i tysk politik

Som barn bodde hon i en liten by strax utanför Hannover i delstaten Niedersachsen i nordvästra delen av landet, med en mamma som var socialarbetare och en pappa som var maskin­ingenjör.

Vissa har beskrivit det som en hippieuppväxt, något som hon själv tonar ner.

Som ung var hon först utbytesstudent i Florida, därefter läste hon statsvetenskap och juridik i först Hamburg och sedan London.

Hon reste vidare i världen och jobbade en tid som kontorschef för De Gröna i EU-parlamentet i Bryssel. Hemma i Tyskland igen valdes hon 2009 till partiledare för De Gröna i delstaten Brandenburg, där hon numera bor i Potsdam tillsammans med sin man, pr-chefen Daniel Holefleisch och två döttrar. Sedan 2013 är hon Förbundsdagsledamot och i januari 2018 valdes hon till partiledare tillsammans med Robert Habeck.

När hon året därpå omvaldes var det med de närmast nordkoreanska siffrorna 97,1 procent av partimedlemmarna på kongressen. Det högsta ­stödet någonsin för en ­kvinnlig partiledare, vilket säger en hel del om Annalena Baerbocks popularitet och status som fixstjärna i tysk politik.

Kräver utsläppsfria bilar

Baerbock beskrivs som en pragmatisk mitten-vänster-politiker som är tydlig i sitt ställningstagande för feminism, mänskliga rättigheter och en generös flyktingspolitik. Men framförallt är det givetvis miljö- och klimatfrågorna som hon brinner för.

Bland annat har hon krävt att allt kol ska fasas ut till 2030, att maxhastigheten ska sänkas till 130 på autobahn och att endast utsläppsfria bilar ska få säljas nya 2030. Hon vill också förbättra järnvägsnätet så att alla inrikesflyg inom Tyskland ska vara ”överflödiga” till år 2035. Och hon lyfter gärna vikten av att se de sociala aspekterna i den gröna omställningen.

När De Gröna på måndagen valde sin kanslerskandidat stod striden mellan man och kvinna, Baerbock och Habeck. Även om det tidigare mer lutat åt Habeck blev det alltså Baerbock som gick vinnande ur striden.