Klimat.

2021-06-13 12:20
USA:s president Joe Biden valde att dra in TV Energys tillstånd. Bild: AP/TT
USA:s president Joe Biden valde att dra in TV Energys tillstånd.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter Bidens beslut – nu kan oljepipelinen läggas ned

Efter flera års kamp verkar det nu som att oljeledningsprojektet Keystone XL i USA och Kanada kanske läggs ned för gott. Det är ägaren TC Energy som nu meddelar att de drar sig ur affären.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

TC Energy, ägaren till kontroversiella oljeledningsprojektet Keystone XL i Kanada och USA, meddelade på onsdagen att de drar sig ur projektet. Därmed tycks spiken till slut ha satts i kistan för en 11 år lång kontrovers mellan å ena sidan oljeindustrin och miljövänner å den andra.

Tanken från TC Energys sida var att bygga ut det befintliga oljeledningssystemet Keystone Pipeline System med ännu en oljeledning mellan Alberta i Kanada och delstaterna Montana, South Dakota och Nebraska i USA, ett oljeledningsnätverk som till slut skulle mynna ut i Mexikanska golfen. En sådan förlängning skulle utöka systemets transportkapacitet till 830 000 fat olja per dag.

Projektet stötte dock på hårt motstånd redan från början. Ledningen var nämligen tänkt att transportera smutsig oljesand från Alberta, det vill säga en olja som kräver stora mängder energi, och därmed också ger upphov till stor utsläpp av växthusgaser, för att raffineras.

Trots detta påbörjades bygget förra året och hittills och fram till i januari i år har drygt 480 km oljeledning färdigställts. Att projektet stått stilla sedan dess beror på att USA:s president Joe Biden som ett av sina första beslut på presidentposten valde att dra in TV Energys tillstånd, ett tillstånd som Joe Bidens företrädare Donald Trump i sin tur hade utfärdat efter hans företrädare Barack Obama i sin tur hade försökt stoppa.

Provinsen Alberta i Kanada ska nu försöka få tillbaka den miljard dollar som den investerat i projektet. 

”Vi förblir besvikna och frustrerade över omständigheterna kring Keystone XL-projektet, inklusive det indragna tillståndet som presidenten gett”, säger Albertas regeringschef Jason Kenney i ett uttalande, enligt DN.