Tre frågor.

2021-05-19 06:00
Puffetikett
Dagens ETC

”Det bästa vi kan ge krypen är variation”

Tre frågor till Moa Pettersson, entomolog och talesperson för samarbetsprojektet Rikare trädgård, som nyligen delade ut priset ”Årets trädgårdskryp” för första gången.

Syftet är att uppmärksamma några av de djur som lever tätt inpå oss men som vi vet så lite om.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Gräsgröna guldbaggen får det allra första priset. Varför?

– Dels ville vi ha en insekt som är spridd över landet, dels valde vi en som vi tror kan öppna folks ögon för andra av trädgårdens invånare.

Vad bör vi icke-experter känna till om insekter?

– Förutom att de har ett värde i sig själva vill vi också uppmärksamma dem som nyttodjur, både som larver och som vuxna skalbaggar. Larverna gör samma jobb som daggmasken, bryter ned organiskt material till jord, medan vuxna skalbaggar är pollinatörer. Visserligen är de i första hand ute efter att äta pollen, men är man så klumpig som en skalbagge så kommer man alltid att bära med sig pollen från en blomma till en annan.

Hur mår de små liven idag och vad skulle de behöva från oss?

– De mår väl sådär. De som gillar samma grödor som vi gillar att odla, har visser­ligen mycket mat, men dem bekämpar vi ju samtidigt effektivt med kemiska medel. Andra har fått sina landskap försämrade. Ta noshornsbaggen, som ser ut som en liten noshörning. Förr gick de i spånhögar i småskaliga sågverk, men sådana finns ju knappt längre. Så istället har baggen hittat in till trädgårdskomposter. 

– Det bästa vi kan ge dem är variation. Vi har skapat så ensartade landskap, även i det lilla, i våra egna trädgårdar, där vi oftast ser stora gräsmattor. Så ge dem mer grönt och så mycket variation som möjligt. Varje växt har ett antal insekter knutna till sig, så om vi ökar antalet växter ökar vi också antalet insekter.