Klimat.

2019-12-09 16:06
Greta Thunberg lät flera andra unga ta plats under sin presskonferens i Madrid. Foto: Andrea Comas
Greta Thunberg lät flera andra unga ta plats under sin presskonferens i Madrid.
Puffetikett
Dagens ETC

”Det är vår moraliska plikt att låna våra röster till dem som måste få chansen att höras”

Greta Thunberg kallade till presskonferens under ministerveckans första dag i Madrid. Men istället för att tala själv lämnade hon över ordet till unga från andra delar av världen.

– Det är vår moraliska plikt att låna våra röster till dem som måste få chansen att höras, sa Greta Thunberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Greta Thunbergs mediala genomslagskraft är stor. Varhelst hon visar sig smattrar fotoblixtarna och stora delar av presskåren är villiga att förmedla vad världens mest kända klimataktivist har att säga. De blev möjligen besvikna under måndagens presskonferens i Madrid när Greta Thunberg, åter, valde att placera sig själv i bakgrunden och istället ge utrymme till unga som redan idag drabbats hårt av klimatförändringar – unga som sällan hörs i offentligheten. Tillsammans med Luisa Neubauer, frontfigur i den tyska Fridays for future-rörelsen och moderator för presskonferensen, lämnade hon över ordet.

– Vi har lagt märke till mediernas uppmärksamhet. Nu är det vår moraliska plikt att utnyttja den plattformen och låna våra röster till dem som behöver höras. Vi är privilegierade. Det är inte våra historier som måste höras igen. Nu är det den globala södern och ursprungsfolken som måste få höras, sa Greta Thunberg.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Diskuterar fel saker”

Carlon Zackhras påminde om att endast två meter havshöjning är skillnaden mellan liv och landsflykt eller död för honom och de andra invånarna på Marshallöarna.

– Och vi står bara för 0,00001 procent av världens klimatutsläpp, sa Carlon Zackhras.

Nakabuye Hilda Flavia från Uganda efterlyste engagemang från världens rika länder.

– Ni har drömmar. Det har vi med. Men våra drömmar har förvandlats till mardrömmar. Om vi inte löser klimatkrisen gemensamt så är miljontals liv i fara, sa hon.

Angela Valenzuela från Chile gick till hårt angrepp mot de styrande i ordförandelandet Chile och uttryckte sitt stöd för folkets protester.

– Vi kan inte stödja ett system som offrar flertalet för rikedom för några få. Det är skandallöst att se hur Chiles regering (här i Madrid) putsar sin image med tomma ord, sa Angela Valenzuela.

–Vi har några få år på oss, vi vet vad som måste göras, men det saknas politisk vilja. Regeringarna i världens rika länder diskuterar fel saker. De diskuterar bara hur de kan fortsätta förorena och samtidigt låtsas som att de inte gör det. Vi i Chile och andra länder kommer att fortsätta göra uppror mot regeringar som inte bryr sig, sa hon.

I morgon, tisdag, har Greta Thunberg kallat till presskonferens igen, klockan 12.