Klimat.

2021-10-07 11:49
Charlotte Lundqvist, Jordens Vänner, förklarara varför AP-fonderna får Greenwashpriset 2021. Bild: Faksimil, Jordens Vänner
Charlotte Lundqvist, Jordens Vänner, förklarara varför AP-fonderna får Greenwashpriset 2021.
Puffetikett
Dagens ETC

Därför får AP-fonderna årets Greenwashingpris

TRE FRÅGOR till Charlotte Lundqvist, projektsamordnare på Jordens Vänner som delat ut årets Greenwashingpris till AP-fonderna.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Varför vinner AP-fonderna?

– De framställer sig gärna som hållbara, men de investerar mångmiljardbelopp av våra skattepengar i fossila tillgångar och klimatkass verksamhet som bidrar till att skövla regnskogen och kränka mänskliga rättigheter. Allmänheten har fått nominera aktörer under hela året, och sedan valde vår styrelse ut tre kandidater, som allmänheten fick rösta på fram till i onsdags, då det stod klart att AP-fonderna vann. De andra nominerade var kampanjen Den svenska gruvan samt regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

Det är andra gången AP-fonderna vinner, har de inte gjort något bättre sen senast, 2013?

– Nej, de har fortsatt investera i massor av skadlig verksamhet som fossila tillgångar, köttjättar, palmolja med mera, genom värstingar som Blackrock och Chevron bland andra. Svenska folket vill inte att våra pensionspengar ska investeras i klimatkass verksamhet. Det handlar om vår framtid och våra skattepengar och det behöver ändras nu!

Vad betyder Greenwashingpriset i längden?

– Priset har delats ut sen 2010 och fungerat som en katalysator för att lyfta olika aktörer och sätta dem på agendan. Titta på de senaste två vinnarna: Preem 2019, där det mobiliserades ett enormt stöd mot utbyggnaden av Preemraff, och där vi kompletterar det jobb som alla aktivister gör dagligen. Och Sveaskog 2020, som Greta Thunberg uppmärksammade mycket, och där ju skogsfrågan har blivit väldigt het senaste tiden. Förtroendet är förbrukat för dessa aktörer. Vinnare och nominerade blir ihågkomna och ingen vill bli uppmärksammad som grönmålare, för det innebär att man ljuger och står i vägen för den nödvändiga omställningen.

Tipsa om artikeln via e-post