Klimat.

2021-07-23 13:39
Bild: TT/Yirmiyan Arthur
Puffetikett
Dagens ETC

Därför breder vattenbristen ut sig i Sverige

Det råder vattenbrist i Sverige och flera av Sveriges kommuner har bevattningsförbud. Fredrik Vinthagen på Svenskt vatten kopplar bristen till extremväder.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

34 kommuner i Sverige har just nu bevattningsförbud. Och i ytterligare 30-40 kommuner vill man att invånarna ska tänka till för att undvika framtida förbud.

Bristen återfinns i kommuner från Haparanda i norr till Eslöv i söder. Höga temperaturer och lite regn har lett till att vattendrag och sjöar har en mindre vattenmängd och på lång sikt påverkas grundvattenmagasinen.

Enligt Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt vatten, branschorganisationen för landets VA-organisationer, beror vattenbristen i knappt hälften av fallen på att grundvattenreservoarerna inte har full kapacitet. I den andra halvan handlar det om infrastruktur. Vattenverken och distributionsverken räcker inte till när alla vrider på kranen samtidigt.

Är vattenbristen större idag än tidigare år?

– Jag har inte varit med om det här tidigare och då har jag ändå jobbat i branschen i tjugo år. Det har skett gradvis. Innan 2018 var det inte så här omfattande. Men vi har ett extremare väder. När det är varmt är det högre temperaturer, det här är definitivt kopplat till vädret, säger Fredrik Vinthagen.

Vad behöver Sverige göra för att klara av framtida extremväder?

– Vatten har ju länge varit en icke-fråga i Sverige. Men i takt med att vi får extrema vädersituationer måste vi nu börja klimatanpassa våra anläggningar, bygga ut och förbättra. Det är inte en quick fix – vårt ledningsnät under jord är så längt att det skulle kunna sträcka sig fem gånger runt ekvatorn. Då förstår man vilket arbete det här innebär.

Tipsa om artikeln via e-post