Klimat.

2021-05-03 16:00
Puffetikett
Dagens ETC

Amsterdam förbjuder fossil reklam i tunnelbanan

Tunnelbanestationerna i Nederländernas huvudstad är nu fri från fossil reklam – ett första steg för att förbjuda klimatpåverkande reklam i hela staden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Som första stad i världen förbjöd Amsterdam under måndagen reklam som förespråkar fossil förbränning i tunnelbanan med omedelbar verkan. Det är en klimatåtgärd enligt staden som hoppas på att snart även kunna förbjuda fossilreklam på fler offentliga platser.

Medborgarinitiativet Reclame Fossielvrij, Fossilfri reklam, strävar efter att förbjuda fossil reklam i hela landet och har i dagsläget fått över 40 000 namnunderskrifter.

– Det här är det första steget och vi är mycket glada för det. Vi ser det som ett stort steg men det är svårt för staden att förbjuda all reklam för fossila bränslen på grund av hur lagstiftningen ser ut. Vi behöver därför införa ett förbud likt det för tobaksreklamen i hela landet, säger George Ongkiehong, talesperson för Reclame Fossielvri.

Förändra normer

George Ongkiehong och Reclame Fossielvrij hoppas på att ett förbud kan skapa en normförändring för hur man ser på fossila bränslen.

–Om man tittar tillbaka på hur det var innan tobakreklamslagstiftningen, så såg det väldigt annorlunda ut än idag. Det var till exempel inte konstigt att röka inne på restauranger men efter reklamen förbjöds såg de flesta annorlunda på rökning. När reklam för fossilt bränsle förbjuds så kommer människor att också se användningen av dessa produkter på ett annat sätt. Sedan måste vi naturligtvis säga adjö till fossila bränslen så snart som möjligt. Om regeringen uppmanar till att du ska ha solpaneler och samtidigt tillåter reklam för fossila bränslen finns risken att man inte tar detta på allvar, säger han.

Fler städer i Nederländerna är öppna för att införa ett förbud mot fossil reklam men i Utrecht och i Nijmegen menar man också att det behöver regleras nationellt.

Efter Amsterdams omröstning om förbudet i december beskrev George Ongkiehong Dagens ETC som en inspiration för rörelsen.

Fakta

• Reclame fossielvrij är en nederländsk kampanj som kräver förbud mot fossila annonser. Det primära målet är att få landets politiker att stifta en ny lag.

Hittills har fem politiska partier i Nederländerna skrivit in kravet på förbud mot fossila annonser i sina valmanifest.

Det är partierna GroenLinks, det första partiet i Nederländerna med klimat, miljö och hållbarhet som huvudfrågor, Partij voor de Dieren som har ett ekocentriskt perspektiv, värdekonservativa Christen-Unie (CU, Kristen union), BIJ1, ett nytt parti för klimaträttvisa, feminism och antirasism samt arbetarpartiet PvdA.

Samtliga partier utom CU vill – utöver att förbjuda annonser för fossila bränslen, flygresor och fossilbilar – även förbjuda annonser för produkter och tjänster som avsevärt ökar efterfrågan på fossila

• Regeringen har låtit en grupp medborgare komma med klimatförslag. Denna kommitté ställer krav på att offentliga annonsplatser ska stängas för fossilintensiva produkter och tjänster.