Klimat.

2020-12-21 15:14
Puffetikett
Dagens ETC

Amsterdam dumpar fossilannonserna – som första stad i världen

Billiga flygresor och greenwashing från Shell – det kommer befolkningen i Amsterdam att slippa. Stadens politiker har med majoritet beslutat att bli kvitt fossila annonser.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Oljebolag som Shell, Exxon och BP ska inte längre få sprida skönmålade budskap om sin verksamhet i Nederländernas huvudstad. Flygbolag kommer inte längre kunna locka holländare med billiga solsemestrar.

I fredags (18 december) röstade lokala beslutsfattare i Amsterdam för att förbjuda reklam som driver på för fossil konsumtion. 
Beslutet är unikt.

– Så vitt vi vet är det första gången som en stad tar ett sådant steg, säger George Ongkiehong, talesperson för Reclame Fossielvrij (Fossilfri reklam), till Dagens ETC som tidigare har rapporterat om kampanjen för att tvinga bort fossila annonser både från medier och det offentliga rummet.

”Dagens ETC en stor inspiration"

Staden har beslutat att första steget mot förbudet blir att utreda hur ett stopp för fossilreklam ska gå till i praktiken. I vissa fall har fossil- och flygbolagen skrivit på kontakt som ger dem rätt att fortsätta annonsera i upp till tio år framöver. Nu behöver man hitta sätt att häva avtalen i förtid.

George Ongkiehong säger att Reclame Fossielvrij själva inspirerades av Dagens ETC, som år 2019 beslutade att bannlysa annonser för fossila produkter och tjänster. 

– När vi började med kampanjen så var Dagens ETC en stor inspiration eftersom ni var den första större aktören att förbjuda fossila annonser.

Fler städer lär följa

Nu har idéen fått fäste och har redan spridit sig till Haag, Rotterdam och Utrecht, de tre största städerna i Nederländerna efter Amsterdam. Det har även blivit till ett vallöfte för flera av de nederländska politiska partierna, som i mars år 2021 går till parlamentsval.

George Ongkiehong hoppas att fler följer efter, även i andra länder.

– Annonserna normaliserar bruket av fossila bränslen. Ett annonsförbud kan göra stor skillnad för hur vi tänker om det fossila. Det kan vi se på hur människors attityd till rökning har förändrats. Det uppfattades tidigare som något attraktivt, men idag ses det som ett antisocialt beteende. 

800dagar
Tipsa om artikeln via e-post