Klimat.

2014-01-21 16:41
Mattias Jägerskog, som bor i Örebro, bildade Skjutsgruppen för att han ville resa enklare och miljövänligare. Nu har samåkandet vuxit till en folkrörelse.  Bild: Åsa Wilson
Mattias Jägerskog, som bor i Örebro, bildade Skjutsgruppen för att han ville resa enklare och miljövänligare. Nu har samåkandet vuxit till en folkrörelse. 

40 000 samåker för miljön och plånboken

Sju varv runt jorden. Så långt har svenskar runt om i landet samåkt under förra året genom föreningen Skjutsgruppen. Nu satsar föreningen på att bygga upp ett nätverk av pendling i landets alla byar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Aldrig trodde jag att det här skulle bli så stort, säger Skjutsgruppens grundare Mattias Jägerskog.

För snart sju år sedan startade han en Facebook-grupp för människor som vill resa tillsammans. Själv var han då student och letade efter ett grönare och billigare sätt att resa.

– Vi låg rätt i tiden på två sätt. Dels fanns det en växande miljömedvetenhet och det här med sociala medier höll precis på att explodera, säger Mattias Jägerskog.

 

40 000 svenskar

Han bjöd in vänner som bjöd in vänner och det växte till en folkrörelse som idag har över 40 000 användare runt om i Sverige.

Förra året kunde föreningen, genom så kallad crowdfunding, bygga upp en egen webbplats och en app för smarta mobiler och då utvecklades samåkandet ännu mer. Totalt samåkte svenskar sju varv runt jorden under 2013. På webbplatsen och på appen lägger man ut vilken sträcka man vill eller ska åka. Och så kommer man överens med dem som vill åka med hur man delar på kostnaden.

– Delandet är själva grejen med Skjutsgruppen. Vi delar på kostnaderna, på samtalet under resan och på upplevelser på vägen, säger Mattias Jägerskog.

 

Efter Örebro kommer byar

På Skjutsgruppens hemsida kan man läsa historier från dem som delat resväg med andra användare. Caroline till exempel fick jobb via en samåkning. ”Just nu jobbar jag på ett behandlingshem där min chef är en kille jag körde till Stockholm”, skriver hon.

I slutet av förra året fick Skjutsgruppen också ta emot pris som Årets initiativ på Civilsamhällesgalan.

– Det kändes väldigt kul att få den bekräftelsen. Det är så härligt att se att det här med frivilligt engagemang för att lösa gemensamma problem fungerar, säger Mattias Jägerskog.

Skjutsgruppens nästa steg är att utveckla ett nätverk för arbetspendling till och från byar i landet. I samarbete med länsstyrelsen i Örebro har Skjutsgruppen besökt byar i Örebro län för att höra vad som behövs för att få till samåkning till arbetet. När sajten är färdigbyggd kan den sedan användas av byar i hela landet.

– Det känns viktigt att få till det för vi är ju i första hand en miljörörelse, säger Mattias Jägerskog.

Skjutsgruppen

• Gruppen har över 40 000 användare som samåker över hela Sverige.

• Flest resor sker på fredagar och söndagar.

• Den längsta resan under 2013 gick från Malmö till Arvidsjaur.

• De vanligaste sträckorna är Stockholm-Göteborg, Götebrog-Stockholm, Stockholm-Malmö, Malmö-Stockholm, Göteborg-Malmö, Uppsala-Göteborg och Stockholm-Jönköping.

• Skjutsgruppens användare samåkte tillsammans sju varv runt jorden under 2013, det är 306 475 kilometer.