Inrikes.

2014-02-06 14:55
”Artikeln är oseriös”, menar Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna.  Bild: Janerik Henriksson/TT
”Artikeln är oseriös”, menar Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna.

”Vi tar avstånd från nazismen”

Tipsa om artikeln via e-post

Tre kända svenska nazister var med och grundade Sverigedemokraterna. Det avslöjade Dagens ETC i tisdags. Men själva hävdar partiets företrädare att kopplingarna till nazismen sedan länge är utraderade.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I tisdagens tidning berättade vi om Sverigedemokraternas nazistiska bakgrund. Tre av de personer som var med och grundade partiet var nazister. En av dem, Gustav Ekström, stred till exempel i SS mellan 1941 och 1943.

Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna, menar att de har tagit avstånd från den delen av partiets historia.

– Vi har varit tydliga med att det fanns allvarliga problem. Vi var inte tillräckligt tydliga med att vi inte tolererade dem som var ideologiskt avvikande.

Men nazismen har hängt kvar länge i partiet. Sommaren 1996 talade Sverigedemokraten Tina Hallgren Bengtsson för partivänner i Höör, iklädd nazist­uniform.

– Artikeln är oseriös. Det handlade om en privat sammankomst, någon galen fest ute i skogen, säger Martin Kinnunen.

Att Tina Hallgren Bengtssons make, Jan Bengtsson som vid tillfället också var iklädd nazistuniform, numer sitter i Sverigedemokraternas styrelse i Höör, vill Martin Kinnunen inte kommentera. Inte heller det faktum att partiets riksdagsledamot Stellan Bojerud twittrat uppskattande om såväl SS som Svenskarnas parti.

”SS var fega och odugliga”

Stellan Bojerud skrev i höstas: ”Jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer” (och samtidigt att han fördömer de övergrepp SS och andra naziorganisationer gjorde). Nu har han ändrat sig.

– Jag fördömer allt som nazisterna gjorde vid förintelsen. Och eftersom jag ska vara politiskt korrekt så påstår jag att SS var fega och odugliga i strid.

Så du beundrar inte längre SS insatser?

– Jag tar avstånd från allt vad de har hållit på med.

Stellan Bojerud har också hyllat högerextrema Svenskarnas parti i samband med en marsch genom centrala Stockholm då två poliser skadades efter tumult. ”Jag ser att ni genomfört många aktiviteter till stöd för svenska folket. Det är mycket bra”, skrev Bojerud på Twitter.

– Det jag syftade på var att de tagit initiativ till fler lekparker, de hade ställt upp för våldtäktsoffer. Jag stöder inte på något sätt Svenskarnas parti.

Tipsa om artikeln via e-post