Inrikes.

2014-01-30 14:29
Vänsterpartiet har sagt ja till att utreda användandet av bemanninsföretag i Södertälje hamn, något som Bemanningsföretagen uppmärksammar i ett blogginlägg.  Bild. Södertälje hamn
Vänsterpartiet har sagt ja till att utreda användandet av bemanninsföretag i Södertälje hamn, något som Bemanningsföretagen uppmärksammar i ett blogginlägg.

Vänsterpartiet hjärta bemanningsföretag?

Tipsa om artikeln via e-post

Vänsterpartiet älskar bemanningsföretag. I alla fall enligt branschorganisationen Bemanningsföretagen. Partiet förnekar dock kärleksrelationen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Bemanning en nödvändighet – Vänsterpartiet älskar bemanningsföretag”. Det är rubriken på ett blogginlägg på Bemanningsföretagens hemsida, signerat presschefen Hans Uhrus. Bakgrunden till hans slutsats är att kommunägda Södertälje hamn vill använda sig av bemanningsföretag, och att Vänsterpartiet har sagt ja till att utreda möjligheterna.

– Normalt är vi emot bemanningsföretag, men i det här fallet är vi oroliga att vi tappar kunder om vi inte gör något. Vi behöver extra resurser vid toppar, och kanske att vi då måste hyra in bemanningsanställda, säger Lennart Rendik, förste vice ordförande i hamnstyrelsen för Vänsterpartiet i Södertälje.

Han poängterar att inget än så länge är klart. Förhandlingar pågår mellan Södertälje hamn och ett antal olika bemanningsföretag. Därefter ska hamnledningen presentera ett förslag för styrelsen.

– Vi får se vad som händer. Tyvärr är kanske bemanningsföretag enda lösningen om hamnen ska överleva. Det är ju ändå det viktigaste, att vi har kvar våra kunder så att vi också kan ha kvar den fastanställda personalen, säger Lennart Rendik.

Trots den inställningen håller han inte med om Bemanningsföretagens slutsats. Vänsterpartiet älskar inte bemanningsföretag.

– Nej det gör vi så klart inte. Att Bemanningsföretagen säger det är bara löjligt. Det kan inte tas på allvar.

Hans Uhrus på Bemanningsföretagen ser dock annorlunda på saken. Han tycker att Lennart Rendiks inställning talar för att det i alla fall är en romans på gång.

– Vänsterpartiet kanske inte älskar bemanningsföretag, men de verkar ju ändå ha förstått att bemanningsföretag kan vara en bra lösning. Så någonting håller ju på att hända, säger han.

Men även Ali Esbati, som sitter i arbetsmarknadsutskottet för V, förnekar det. Han säger att partiet har samma inställning till bemanningsföretag som tidigare:

– Idag används bemanningsföretag till stor del för att man ska slippa anställa, det får konsekvenser både för de bemanningsanställda och för arbetsmarknaden i stort. Jag kan inte detaljerna i Södertälje, men nej, vi har inte ändrat inställning.

Men han är ändå inte särskilt arg över att Bemanningsföretagen sprider falska rykten.

– Nej, det visar mest att de har insett att frågan är stor, och att de uppenbarligen är medvetna om att det finns många som ifrågasätter branschen som den ser ut idag. Ju fler som diskuterar det här desto bättre, säger Ali Esbati.

I hamnen i Södertälje är det viktiga dock inte om Vänsterpartiet generellt har ändrat inställning till bemanningsföretag eller inte, utan vad som faktiskt är på gång att hända där.

Patrik Hörstam, facklig representant för Transport på Södertälje hamn, menar att oron bland stuveriarbetarna i hamnen nu är stor. I våras sades 16 anställda upp, många fruktar att införandet av bemanningsanställda kan göra att det blir fler.

– Nästa gång det blir mindre att göra kommer de säga upp oss fastanställda, och så får vi söka oss till bemanningsföretagen. Många känner stor oro över det här nu. Den psykosociala arbetsmiljön här är allt annat än bra.

Han menar också att det är sannolikt att fler kommunala hamnar kommer att ta efter.

– Många hamnar har liknande situation med toppar och dalar. Det finns en risk att fler kommunala hamnar kommer att göra så här nu och hyra in personal. Det här kommer att bli en central fråga för Transport.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill att företrädesrätten ska gå före

I januari 2012 beslutade Vänsterpartiet under sin kongress att partiet ska jobba för att förbjuda bemanningsföretag. Men än så länge sätter EU-regler stopp för det.

På kort sikt vill V bland annat att ett företag inte ska kunna hyra in personal när det finns en tidigare anställd som har företrädesrätt till återanställning, och att bemanningsanställda inte ska få täcka ett permanent behov.