Panelen.

2021-09-22 02:32
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Vad är meningen med livet?

I veckans tidning intervjuar vi författaren Fanny Ambjörnsson som i sin bok ”Om Nadja” ifrågasätter förväntade livslinjer. Är till exempel jobbkarriär en större framgång än att känna lycka över ett gupp i vägen?

Tipsa om artikeln via e-post

Sofia Jannok

Artist, 38 år

– Jag är ambivalent i den frågan. Ibland omfamnar jag att det kanske inte finns någon större mening. Då blir en kaffestund i höstsolen meningen med allt.

– Andra dagar känns existensen hängande på en skör tråd, när jag slås av att hela min kultur och mitt folk, samerna, kan vara nära ruinens brant då storsamhället kväver allt liv jag känner till med sin naturförstörelse och diskriminering. Då blir meningen med livet att kämpa för att vi ska finnas kvar.

Lina El Yafi

Spårvagnsförare, 42 år

– En stor fråga som jag såklart inte har svar på… Människor behöver ju känna att man har möjligheter att göra det man vill och drömmer om.

– Jag tänker ändå att ett jämlikt samhälle med en fungerande välfärd där alla människor har möjligheter och makt över sina liv är grunden för att så många som möjligt ska kunna förverkliga sina drömmar.

German Geijer

Författare och zombieöverlevnadsexpert, 42 år

– Jag tror inte att det finns någon universell mening med livet. Det är något vi får skapa själva utifrån vad vi tror på och vad vi vill göra. Jag inspireras av ett citat från boken ”Ministry for the Future” som jag nyligen läst. En av huvudpersonerna har satt upp en lapp på badrumsspegeln med inspirerande citat. På en av lapparna står det ”Try to do some good, no matter how fucked up you are”. Det är fint tycker jag.

– För mig ger det mening att tänka att jag är en människa i en rörelse för något bättre, som fanns innan mig och som kommer att finnas kvar efter att jag är borta.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post